Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 546, den 29 maj 2006

Åtta sätt att vidga bekvämlighetszonen

Att göra oss bekanta med det okända inom oss själva, eller vidga vår bekvämligtszon som vi brukar säga i Strategier, är en av grunderna i hur man växer som människa. Här har vi samlat några strategier för att upptäcka fler sidor av oss själva, lära oss förstå oss själva bättre och växa som människa till mer av den vi är.

  • Vi kan bygga på våra styrkor. Genom att använda våra styrkor så förkortar vi "lidandet". Vi uppnår snabbare både resultat och självförtroende vilket dessutom underlättar fortsatt växande. Vi är då också oftare i flow. Styrkor är en mycket effektiv ingrediens i att växa som människa, vilket Marcus Buckingham visar i boken Now, discover your strengths.

  • Vi kan tänka positivt och se våra framgångar. På så vis behåller vi våra positiva känslor vid besök utanför bekvämlighetszonen. Vi fokuserar hela tiden positivt på vad vi lyckas med, vad vi gör bra och firar alla framgångar. Besöket blir trevligare.

  • Vi kan förverkliga en dröm eller vision. När vi har gjort en vision tydlig för oss så har vi uppmärksammat alla dess positiva konsekvenser. Då känns svårigheterna rätt överkomliga därför att det finns så mycket att vinna. Det är tveklöst värt det, tycker vi, och ger oss ut i det okända.

  • Vi kan studera och öva. Vi kan skaffa oss kunskap om det vi tycker är obekvämt. Vi kan öva på det under trygga former. Många expeditioner till ogästvänliga områden på jorden börjar på detta sätt.

  • Vi kan engagera oss i något som vi tycker är roligt. Har vi roligt så kan vi ibland vidga vår bekvämlighetszon utan att vi märker det. Drivna av glädje beger vi oss mer bekymmersfritt ut i det okända och upptäcker nya saker.

  • Vi kan anta de utmaningar som drabbar oss. Det vi inte kan påverka hanteras mest konstruktivt genom att vi tar oss an utmaningen. Vi kan se utmaningen som ett tillfälle till att lära och växa som människa. Vi väljer helt enkelt att "äga" den svårighet som livet serverat oss. Människor som lyckats bli friska från olika hälsoproblem berättar ofta om detta.

  • Vi kan välja en förändring "utan återvändo". Många av de svenskar som emigrerade till USA på 1800-talet gjorde just detta. Med en enkel biljett till USA gav de sig ut i en framtid som var osäker men som verkade ha många möjligheter.

  • Vi kan bli vän med våra känslor. Vi lär oss helt enkelt att bli vän med det obekväma. Detta hjälper många att tala inför grupp. Det känns obekvämt ibland, det är okay, vi lär oss acceptera det och så småningom blir vi vän med känslan.

Om vi engagerar oss i livet med positiva attityder så kommer vi ofta att vidga vår bekvämlighetszon helt automatiskt. Då och då landar vi på inre platåer där vi inser att vi har vuxit och blivit mer av den människa vi var ämnade att bli.

Lycka till! Jonas Himmelstrand

www.strategier.se/546.html


© 2006 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN