Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 748, den 7 september 2015

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

Class Dismissed


Class Dismissed – A Film About Learning Outside of the Classroom är en synnerligen ambitiös och välgjord dokumentär med fokus på hemundervisning, alltså där föräldrar själva ansvarar för barnens undervisning istället för att de går i skola.

Vi får möta en familj i Los Angeles som valt att bosätta sig i det bästa skoldistriktet. Men trots en bra skola så vantrivs döttrarna, 11 och 13 år gamla. Styvpappan berättar att de kommer hem sura, överarbetade och med massor av läxor. Till slut utbrister 13-åringen: "Snälla mamma, kan du inte hemundervisa oss?"

Mamman berättar att hon fick en chock, nej, det kunde hon verkligen inte tänka sig. Hon tycker det handlar om att dottern måste ändra inställning till skolan. Mamman talar med rektorn som erkänner att även dagens bästa skolor har problem, men att man jobbar på att klara av dem. Men det hjälper ju inte flickorna om skolan blir bättre om tio eller ens fem år. De går i skolan nu, tycker styvpappan.

Till slut mår döttrarna så dåligt att det brister för mamman. Hon avregistrerar dem från skolan och börjar undervisa dem hemma, fast med stor ambivalens. Flickorna bor hos sin pappa regelbundet. Även han är positiv men ambivalent.

Sedan får vi följa familjen under två läsår med hemundervisning där de besöker olika hemundervisande familjer. Under en tid går döttrarna även i en offentligt finansierad distansskola. Men till sist finner familjen sin form av hemundervisning och äldsta dottern gör nya livsval.

Ett flertal experter intervjuas i filmen och det framgår klart vad ledande pedagoger redan sagt; hemundervisning är dagens enskilt starkaste kraft i hela skolväsendets utveckling. Class Dismissed kan inte rekommenderas nog starkt för skolfolk, föräldrar och beslutsfattare i skolfrågor.

Beställningsinfo: www.strategier.se/748.html


Class Dismissed – A Film About Learning Outside of the Classroom, av Jeremy Stuart m.fl. 3StoryFilms 2015. 90 minuter. Engelska.


© 2015 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN