Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 750, den 5 oktober 2015

Tips om kultur och varseblivning

Musikkvalitet och närvaro

Finns det ett samband mellan autentiska uttryck och mental närvaro? Ett besök på Europas mest heltäckande fotografiska museum inklusive TV och ljudteknik på Åland väckte frågor. Vi vet att levande musik gör ett större intryck än inspelad musik; likaså att ett konstverk i original skärper närvaron mer än en reproduktion; och att en bättre musikanläggning ger en djupare musikupplevelse.

Jag minns min barndoms radiogrammofon, en stor möbel med radio och en grammofon. Pappa spelade klassisk musik på LP-skivor – sådana där skivor i svart vinylplast cirka 30 cm i diameter. Jag lyssnade på EP-skivor med Krakel Spektakel, en mindre variant av vinylskiva ca 18 cm i diameter. Ljudkvalitet var inget man reflekterade över – mer än att levande musik var en helt annan upplevelse. Några äldre stenkakor hade vi också, 78-varvare i svart schellack.

Som tonåring byggde jag en hifi-anläggning med betydligt bättre ljud än barndomens radiogrammofon, fortfarande vinylskivor, men inga stenkakor. Musiken kände nu komma närmare själen, upplevelsen att lyssna blev mer rogivande. På 1980-talet kom CD-skivan och man slapp det oundvikliga knastret från vinylskivorna. Vissa finkännare menade att något gått förlorat i det digitaliserade ljudet. Sedan kom med datorn den komprimerade digitala musiken, mp3, för att spara plats på dyra digitala minnena. Den sämre ljudupplevelsen gjorde att många finkännare vägrade lyssna på mp3.

På det fotografiska museet sätter ägaren på en stenkaka inspelad 1949 och spelar upp den på en musikanläggning från 1960-talet med "Carlsson"-högtalare. Ljudet är synnerligen imponerande och sångerskan har en närvarokänsla bortom all modern inspelad musik jag hört. Förmodligen har inte ens en bandspelare varit inblandad utan inspelningen har gjorts direkt på masterskivan vilka stenkakorna sedan pressats utifrån.

Man frågar sig om detta påverkar det moderna livet, och i så fall hur. Har vi färre chanser till upplevelsen av närvaro?

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 2015 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN