Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 601, den 15 december 2008

Tips för att leva med glädje

Värdet av tacksamhet

Snart är det jul, vår största högtid. I mörkret och kylan söker vi oss inåt till gemenskapen. I år är den ekonomiska krisen ett bakgrundsbrus, som påverkar oss i mer eller mindre hög grad. Framtiden är oviss, men kanske inte mer oviss än vid någon annan tidpunkt i historien.

För nio år sedan skrev Strategier om tacksamhet, kanske är det dags igen. Industrisamhällets tankevärld har lärt oss att leta fel, brister och problem snarare än att bekräfta kärlek och känna tacksamhet.

Tacksamhet är av någon anledning ett ambivalent begrepp med religiösa övertoner – "Måste man vara tacksam också?" Men man kan lika gärna se tacksamhet som en konsekvens av vanligt positivt tänkande. Att se vad man har, snarare än vad man inte har. Att glädjas åt det roliga, snarare än att sörja över det tråkiga. Att se möjligheterna snarare än svårigheterna. På samma sätt som positiva tankar ger välbefinnande, ger tacksamhet välbefinnande. Egentligen är tacksamhet enklare, eftersom vi bara bekräftar vad vi faktiskt har i våra liv, inga käcka initiativ eller entusiastiska förändringar behövs.

Vi mår bra av att regelbundet slappna av så att kroppens alla självläkande mekanismer aktiveras. Att sätta fokus på vad vi har att glädjas åt kan därför vara lämpligt inför jul- och nyårshelgen.

  • Ägna en tanke åt att du varje dag kan sätta mat på bordet för dig och de nära.

  • Gläds åt den relativa trygghet som livet i vår del av världen erbjuder.

  • Ägna tid åt dina nära och kära. Lyssna på dem, ha roligt med dem, tillåt dig att vara i glädjen tillsammans – och om du är ensam, ta tid och pyssla om dig själv.

  • Tillåt dig att glädjas över vad du faktiskt åstadkommit under året som varit, såväl privat som på jobbet.

  • Låt dig själv känna att du inte är ensam om att söka tacksamhet i syfte att komma närmare dig själv. Miljarder andra människor gör samma sak på olika sätt. Vi är en mänsklighet på färd på en planet genom ett oändligt universum.

God Jul & Gott Nytt År! Jonas Himmelstrand


© 2008 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN