Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 314, den 4 december 1995

Praktisk Pedagogik: Idéer och Tips

Den felfria läraren eller den perfekta kursupplevelsen?

Ett vanligt önskemål på mina kurser i pedagogik och presentationsteknik är att lära sig undvika fel. Många tror att om man undviker fel så blir man bra. Min följdfråga är: Vad vill du uppnå genom att vara felfri? Det givna svaret är förstås att deltagarna ska lära sig. Paradoxen är att ambitionen att vara felfri kan inverka menligt på elevernas inlärning.

Min hustru och jag lyssnade för några år sedan på en klassisk konsert i London. Först lyssnade vi på en felfri, men tråkig, pianist och sedan på den berömde violinisten Yehudi Menuhin som öppnade allas hjärtan med sin underbara ton och vi fick alla en perfekt upplevelse. Tydligen gjorde han småmissar som jag aldrig hörde p.g.a värmen i hans spel.

"Det är viktigare att vara levande och skapa goda relationer med kursdeltagarna än att vara felfri" är vad jag försöker förmedla till dem som vill undvika felen.

Här är några praktiska tips för dig som vill ge dina kursdeltagare en perfekt upplevelse:

  • Förbered dig väl så att du känner dig trygg och lätt kan vara spontan. Var helt klar över vad målet med kursen är så att dina kursdeltagare får vad de har kommit dit för.

  • Gör kurslokalen vacker och inspirerande med blommor, affischer, bokbord, möblering som underlättar dialog och vacker musik.

  • Ta emot kursdeltagarna väl. Låt dem presentera sig för varandra och låt dem vara kreativa tillsammans i aktiviteterna som du erbjuder dem.

  • Gör levande lektioner. Bjud på dig själv. Lär dig använda din nervositet som ett energitillskott för att ge dina lektioner det där lilla extra.

  • Ge alltid positiv respons på det som kursdeltagarna presenterar i gruppen. Låt dem få applåder, gör det lätt och roligt för dem att vara aktiva i gruppen.

När du har givit dina kursdeltagare den perfekta upplevelsen av ditt ämne så har du varit den perfekta läraren.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1995 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN