Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 264, den 13 september 1993

Personlig Utveckling: Idéer och Tips

Lyssna på dig själv

En vanligt återkommande fråga när jag ger individuell handledning är: Vad vill jag egentligen och hur kan jag veta att det verkligen är JAG som vill det? Hur kan jag bli bättre på att lyssna på mig själv?

Att veta vad man vill ställs på sin spets i dessa ekonomiskt kärva tider när det är lätt att nöja sig med mindre än det man helst vill och kanske gör bäst.

Här är en beprövad övning för att hjälpa dig att lyssna mer på dig själv:

  • Tag ett stort blädderblockspapper (livet är mer än bara A4), dela in det i fyra rutor och skriv dessa frågeställningar i rutorna: 25 saker jag tycker om att göra, 10 saker jag tycker jag är bra på att göra, 10 saker jag är tacksam för i mitt liv och 10 saker jag vill göra i framtiden.

  • Besvara de fyra frågorna i tur och ordning. Känns det svårt så ställer du kanske för höga krav på dig själv. Håll kraven på en nivå så att du fyller antalet som efterfrågas i varje fråga.

  • När du är klar så läs det du har skrivit högt för dig själv. För varje sak du läser så se dig själv i en verklig eller önskad situation där du upplever det du läser. Lägg märke till hur varje sak känns i kroppen. Det kan kännas varmt, du kan se färger eller höra fin musik. Markera dem som du reagerar mest på utan att döma. Detta är ett sätt att lyssna på sig själv.

  • Nästa steg är att fråga dig själv: Vad blev jag inspirerad till genom den här övning? Skriv ner alla idéer som du får vare sig det är en konkret sak för nästa dag eller ett stort mål för nästa år.

  • Gör samma sak igen. Läs igenom vad du blev inspirerad till att göra och låt kroppen tala om för dig var du vill börja. Sedan kan du mera rationellt fundera ut HUR du vill göra det och NÄR du vill börja.

Det är enkelt och det fungerar. Är du stressad eller har haft en besvärlig dag behöver du kanske ta en promenad först eller slappna av till lite musik. Sedan kan du börja lära dig att lyssna till dig själv.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1993 Fortbildningsbrevet Strategier för Positiv PåverkanUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN