Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 282, den 30 maj 1994

Positivt Ledarskap: Idéer och Tips

Vårda utbildningsinsatser

Utbildning är en investering. Företaget satsar tid och pengar. Konsulter satsar energi och kreativitet på att göra bästa möjliga utbildning. Sedan kommer kursdeltagaren hem till sin arbetsplats inspirerad och full med kunskaper och praktiska verktyg. Vad händer sedan?

Ibland skylls bristande utdelning av utbildning på utbildaren. Men utbildaren kan bara ge god utbildning. Han kan aldrig göra uppföljningen på arbetsplatsen. Det måste medarbetarens chef göra.

Här är några tips på hur du ledare kan se till att få bästa möjliga utdelning på varje investerad utbildningskrona:

  • Ha ett syfte med att skicka folk på kurs. Vad ska de tillföra avdelningen med sin nya kompetens? Det kan låta självklart - med är det inte alla gånger.

  • Boka ett uppföljningsmöte redan innan din medarbetare ger sig av på kursen. Då ger du din medarbetare budskapet att utbildningen är viktig och det ökar deras motivation för utbildningen.

  • På uppföljningsmötet dagarna efter kursen ber du först din medarbetare berätta om sin upplevelse av kursen. Ge dem tid att prata. Detta är inte minst viktigt för kursdeltagaren som får ett tillfälle att integrera sin utbildning.

  • Be dem sedan berätta vad de har lärt sig. Lyssna på allt, även det som kanske inte verkar relevant för det ursprungliga syftet med utbildningen.

  • Be dem berätta hur de tror att de kan bidra till avdelningens mål med de nya kunskaperna och vilket stöd de behöver för att kunna göra det. Hitta en lösning där ni bägge är nöjda.

Det är A och O att medarbetaren får börja tillämpa vad de har lärt sig! Annars falnar snart inspirationen och kunskaperna faller i glömska. Och värst av allt: dina medarbetare tror att utbildning är ett trevligt tidsfördriv som inte med verksamheten har att göra.

Slutsats: Var kostnadseffektiv och vårda dina utbildningsinsatser!

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1994 Fortbildningsbrevet Strategier för Positiv PåverkanUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN