Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 348, den 26 maj 1997

Praktisk pedagogik:┬áidéer och tips

Lär dig allas namn

Få saker väcker sådan beundran som när en lärare några minuter efter att ha hälsat på gruppen visar sig kunna namnen på 20–30 personer. Detta ger ofta en spontan applåd. Men applåderna är inte det viktigaste skälet till att lära sig elevernas eller kursdeltagarnas namn. Genom att lära sig namnen på alla skapar man som lärare förutsättningarna att verkligen se individerna i gruppen.

Hur bär man sig då åt för att lära sig alla namnen? Många säger: "Jag har så svårt för att lära mig namn". Självfallet blir det inte lättare med den inställningen. Jag hade lika svårt med namn som alla andra till den dag jag bestämde mig att det måste gå. På 1800-talet lär en Zulu-hövding ha kunnat namnen på alla sina tusentals soldater. Då borde det väl gå att lära sig 20–30 namn...

Det finns många sätt att lära sig namn. Här är min metod:

  • Be att få en deltagarlista innan kursen börjar. Sortera först namnen i män och kvinnor. Sätt sedan ihop liknande namn i grupper på 4–5 namn. Plugga in dessa grupper så att du kommer ihåg alla namnen. Detta är inte nödvändigt men det underlättar.

  • Tag dina elever eller kursdeltagare i hand när du möter dem och presentera dig själv. När de presenterar sig så repetera deras namn tyst för dig själv 5–15 gånger medan du tittar på dem. När du har lärt dig 3–4 namn så gå tillbaka och repetera. Det är repetitionen som är nyckeln till framgång!

  • Var inte rädd för att glömma något namn. Var så envis att du är beredd att gå fram och säga: "Ursäkta, jag glömde ditt namn. Vad var det du hette?". Det väcker snarast respekt för din ambition att lära dig allas namn.

  • Ju fler gånger du lär dig alla namnen desto lättare går det. Övning ger färdighet precis som på alla andra områden i livet.

Du kommer att upptäcka att det är både roligare och lättare att leda en grupp där du kan namnen på alla.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1997 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN