Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 383, den 25 januari 1999

Positivt ledarskap: idéer och tips

Skilj på sak och person!

Begreppet att skilja på sak och person när man ger kritik verkar de flesta känna till. De jag träffar på utbildningar talar ofta varmt om hur viktigt det är att skilja på sak och person när man uttalar kritik. Många tycker dock att det är svårt och vet inte riktigt hur de ska göra det.

När vi ger kritik avseende saken så respekterar vi personligheten, det personen är, och har synpunkter på vad hon gör och hur hon beter sig. Det är ju inte personligheten vi irriterar oss på utan beteendet. När vi ger kritik avseende personen så kritiserar vi just personligheten och det människan är. Eftersom det är svårt att ändra på den vi är så blir denna kritik destruktiv. Den leder ofta till frustration, sårad självkänsla och besvärliga relationer.

Här är några praktiska tips för att mer kunna se till saken när vi ger kritik.

  • Respektera andras åsikter och ställningstaganden och bidra med dina egna synpunkter utan att tala förklenande om personen, t.ex: "Jag har respekt och förståelse för dina synpunkter. Låt mig nu redogöra för min syn på saken".

  • Undvik att generellt värdera och kommentera personligheten. Undvik exempelvis kommentarer i stil med: "Man ska inte vara så petnoga"; eller "Med tanke på din allmänna slarvighet…"

  • Kom ihåg att 10% av vår kommunikation är verbal, resten är icke-verbal i form av röst och kroppsspråk. Detta är grunden för talesättet: "Jag kan inte höra vad du säger för din kropp talar så starkt". Det vi säger tappar i betydelse när inte kroppen säger samma sak. Vi måste verkligen mena det vi säger för att kroppsspråket ska överensstämma med det talade språket.

  • Bygg en bra relation tillsammans med dem du ofta samarbetar med. Ha roligt tillsammans och gör saker som ni bägge trivs med. Det stärker den ömsesidiga respekten och den positiva personliga relationen. Då blir det mer självklart att man talar om saken och inte personen.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1999 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN