Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 410, den 3 april 2000

Praktisk pedagogik:┬áidéer och tips

Skriv ett föredragsmanus

Ett ofta använt talesätt är att förberedelserna tar tre gånger så lång tid som själva föredraget. Riktigt korta dragningar kan behöva ännu mer förberedelsetid. Om vi låter förberedelserna resultera i ett föredragsmanus har vi fått en god hjälp i att lyckas med vårt föredrag.

Manuset är inte till att läsa ifrån. Det är till för att hjälpa oss att tala fritt. Genom att förbereda ett manus måste vi sätta oss in i ämnet och målgruppen, hitta exempel och liknelser. Vi måste tänka ut en lämplig introduktion och struktur. En slalomåkare går ofta banan dagen innan tävlingen och memorerar den i syfte att kunna åka friare och mer spontant.

Att skriva ner vad man tänker säga ord för ord kan vara ett utmärkt sätt att memorera vad man ska säga och tänka ut bra formuleringar. Det blir då lättare att prata fritt under själva föredraget.

Här några tips:

  • Skriv gärna själva manuset i form av stolpar med lite större text som du lätt kan läsa på avstånd. För att få överblick kan du tejpa ihop alla A4-sidorna till en lång remsa.

  • Markera de avsnitt, exempel m.m som du måste hinna med. Markera det som är bra att hinna med men som kan strykas vid ev. tidsbrist. Skriv slutligen in några reserver som kan användas om du får tid över. En bra reserv är ett lite utförligare "exempel från verkligheten".

  • Hur lång tid tar föredraget? Det bästa sättet är att genomföra föredraget för några kolleger, vänner eller familjemedlemmar. Finns ingen publik så genomför föredraget själv eller framför spegeln och se hur lång tid det tar.

Jag höll en gång ett föredrag på 20 minuter på temat "Livet". Jag hade skrivit ner föredraget ord för ord. Jag pratade fritt om det jag skrivit och kom på ett spontant exempel när jag körde det skarpt. Det exemplet kostade mig 4 minuter men det var lätt att hoppa över ett annat exempel senare i föredraget eftersom jag hade förberett mig enligt ovan. Jag höll mina 20 minuter exakt.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 2000 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN