Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 815, den 24 september 2018

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Tio skäl att genast radera dina sociala medier


Sociala medier har på några få år fått en enorm påverkan på människor runt om i världen, inklusive i våra demokratiska processer. Är fenomenet positivt eller negativt, ont eller gott? Jaron Lanier är en erfaren datavetare och har skrivit många av de algoritmer som styr de social medierna. Nu har han skrivit den omtalade boken med det långa namnet Tio skäl att genast radera dina sociala medier.

Lanier är specifik i sin kritik. Det är inget fel på internet, mobiltelefoner, e-post, hemsidor eller podcaster, menar han. Dessa har givit oss fantastiska möjligheter. Även sociala medier har givit oss möjligheter att hitta varandra på nya sätt. Men kvalitetsnivån på kommunikationen i sociala medier minskar ofta snabbt.

Problemen har sitt ursprung i de sociala medier som registrerar sina användares internetvanor i detalj och vars funktion är beroendeframkallande, bl. a. genom belöningar i form av likes, och innehåll serverat utifrån denna registrering. I praktiken handlar det om beteendemodifikation av användarna. Sedan uppstår de stora problemen när dessa företag säljer denna information till de som vill utnyttja informationen för reklam eller påverkan. Denna affärsmodell är problemet, menar Lanier. Något vi sett inte minst i det amerikanska presidentvalet 2016.

De tio skälen från titeln har fått varsitt kapitel i boken: hur sociala medier får oss att förlora vår fria vilja; får oss att bete oss illa; underminerar sanning; gör det vi säger meningslöst; försämrar vår medkänsla; gör oss olyckliga; utnyttjar användarnas kunskap utan ersättning; omöjliggör en sansad politisk debatt; och i praktiken försvårar din mänskliga potential (sociala medier hatar din själ).

Laniers bok är ett viktigt inlägg om demokrati och mänsklig potential idag.


Tio skäl att genast radera dina sociala medier, av Jaron Lanier.
Mondial 2018. ISBN 978-91-88671-70-7. 161 sidor.


© 2018 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN