Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 259, den 17 maj 1993

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Ledarskapets Tao


Författaren John Heider har studerat den klassiska kinesiska vishetsboken "Tao Te Ching" av Lao Tse och gjort en nytolkning anpassad för ledare i vår tid. Han har åstadkommit en inspirerande, tankeväckande och provokativ liten bok om ledarskap.

Författaren talar om vikten att vara klart medveten om sig själv som ledare och om vad som sker i gruppen: "En vis ledare som förlorar känslan av omedelbarhet blir tyst, upphör med sina ansträngningar och väntar tills känslan av klarhet och medvetande kommer tillbaka."

Filosofin följer det taoistiska synsättet att följa med det som sker snarare än att auktoritärt styra vad som ska göras. Kanske kan man se en tillämpning av detta i det jämtländska företaget Byggsan som vi skriver om i detta nummer eller det brasilianska företaget Semco som vi skrev om i nr 255. John Heider skriver: "Eftersom gruppen är förankrad i en självklar och naturlig rättskänsla behövs det inga regler och föreskrifter för att få människorna att göra det rätta".

Boken är skriven i liknelsens form med ett kapitel per sida. Formuleringarna är korta och kärnfulla: "De bästa administratörerna får inte produktionen att rulla genom restriktioner och begränsningar. De ger människor möjligheter. Bra ledarskap är att motivera människor att nå så högt de kan genom att ge dem möjligheter, inte plikter. Det är så allt sker av naturen. Livet är en möjlighet, inte en plikt."

Det är en kort och lättläst bok med mycken tidlös visdom för alla ledare som vill få något att tänka till om.


Ledarskapets Tao, av John Heider.
Wahlström & Widstrand 1990. ISBN 91-46-15806-5. 173 sidor.


© 1993 Fortbildningsbrevet StrategierUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN