Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 438, den 13 augusti 2001

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Lycka


Lycka – en handbok i konsten att leva, kan tyckas vara en pretentiös boktitel. Författarna, Tibets exilledare Dalai Lama och den amerikanske psykiatern Howard C. Cutler, fyller dock titeln med glans. Jag har aldrig läst en mer komplett och trovärdig bok i detta ämne.

Dalai Lamas grundfilosofi är enkel: Vi är alla människor, vi har alla en mänsklig kropp och en mänsklig själ. Kulturella och andra skillnader är mindre viktiga. "När jag träffar människor har jag alltid känslan av att jag träffar en annan mänsklig varelse, precis som jag själv. Jag har kommit fram till att det är mycket lättare att kommunicera på den nivån."

Cutlers ambition var att fånga Dalai Lamas visdom i en lättläst form. De har träffats många gånger och i boken återger Cutler långa stycken av Dalai Lama och kompletterar med sin egen västerländska psykiatriska kunskap. Cutler menar att Dalai Lama lärt sig leva med en tillfredsställelse och en frid som är unik.

Boken tar bl.a. upp: lycka, vikten av medkänsla, hur man handskas med lidande, högmod, ilska och depression. Metodiken är inte olik positivt tänkande, även om Dalai Lamas filosofi går betydligt djupare och är mer allomfattande.

Lycka – en handbok i konsten att leva är den enda bok i personlig utveckling du behöver. Den har allt: klarhet, djup och Dalai Lamas suveräna pedagogik. Cutlers hänvisningar till västerländsk forskning bör övertyga den mest tveksamma. Man behöver inte vara buddist, religiös eller ens andligt intresserad. Dalai Lamas resonemang bygger på sunt förnuft och förstås av alla. Vill du bli lycklig? Att läsa Lycka är det bästa första steg du kan ta.


Lycka, av Dalai Lama.
Egmont Richter AB 1999. ISBN 91-7711-637-2. 316 sidor.


© 2001 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN