Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 493, den 26 januari 2004

Recensionsspalten

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Men jag då?


"Har du en partner, en chef en gammal förälder eller en tonåring som pendlar mellan karismatisk charm, iskall likgiltighet och plötsliga vredesutbrott?

Frågan ställs i psykoterapeuten Sandy Hotchkiss bok, Men jag då? – Hur man överlever bland tillvarons narcissister. Svaret på frågan är att du kan ha råkat ut för en person med narcissism, en psykisk störning som i lindrigare form blivit allt vanligare de senare decennierna.

Författarinnan menar att narcissism blivit så accepterat idag att man kan tala om ett narcissistiskt samhälle. Bakom de företagsledare, politiker och kändisar som vi ser inblandade i märkliga "affärer" finns ofta narcissism, menar författaren. Det kan också vara en orsak till disciplinproblemen i våra skolor och de "omöjliga" cheferna och medarbetarna på jobbet.

Narcissism grundläggs tidigt i livet, enligt författaren, och beskriver grundligt och specifikt med många exempel de psykiska processer som ger upphov till narcissism. Även hjärnforskningen har visat hur narcissism uppstår tidigt i livet. Vår tids vanliga mediabudskap – var störst, bäst och vackrast – gör inte saken bättre.

Lika grundligt beskriver Hotchkiss hur man känner igen och hanterar narcissister på jobbet eller i familjen. Hon ger många detaljerade tips men understryker att det bästa är att hitta hälsosamma relationer.

Varför mer narcissism? Sandy Hotchkiss menar att det handlar om hur vi tar hand om våra barn idag och ger även här tips.

Men jag då? ger i lättläst form en djupare psykologisk förståelse för ett fenomen som vi alla hört om och allt fler av oss upplevt på nära håll. Detta är en viktig bok! Jag rekommenderar den varmt!


Men jag då?, av Sandy Hotchkiss.
Svenska Förlaget 2003. ISBN 91-7738-650-7. 216 sidor.


© 2004 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN