Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 807, den 23 april 2018

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Being there


Erica Komisars bok Being there – Why prioritizing motherhood in the first three years matters fokuserar helt på de känsliga första tre åren i livet och på barns behov under denna period. Komisar är psykoanalytiker baserad i New York med 25 års klinisk erfarenhet av framförallt barn, föräldrar och specifikt mödrar. Boken refererar såväl till klassisk psykoanalys och anknytningsteori som till modern neurovetenskap.

Komisar beskriver hur det lilla barnet behöver hjälp att reglera sina känslor, att barnet behöver uppleva en obruten emotionell kontakt som bygger deras oxytocin-receptorer och förstärker moderns, och att barnet behöver svar på sina behov och inte kan vänta särskilt länge. Varje engagerad mor kommer att känna starka bekräftelser i Komisars bok, bekräftelser som dock går emot dagens syn på barns tidiga omsorg, inte minst i Sverige. Men inget är viktigare för ett mänskligt samhälle än att sätta en ny frisk, mogen generation till världen. De första tre åren är en absolut centrala, menar Komisar.

Författaren är väl medveten om att inte alla familjer ekonomiskt klarar att ha en förälder hemma de första tre åren. Hon ger därför många förslag till lösningar med mor- och farföräldrar, nannies och dagmamma i olika versioner. Det sista alternativet är förskola, men ger även här tips på hur man gör det bästa av den.

Being there är en lysande, om än provokativ bok och är en viktig läsning för många: föräldrar, ungdomar som kan bli föräldrar samt politiska beslutsfattare och opinionsbildare i barn- och familjefrågor. Boken ger en stark bekräftelse, uppbackad av modern kunskap, av att det som många mödrar intuitivt hävdat i decennier har varit helt korrekt.


Being there, av Erica Komisar.
Penguin Random House 2017. ISBN 978-0-14-310929-7. 271 sidor.


© 2018 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN