Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 671, den 27 februari 2012

Recensionen

En Bra Klassiker

läst av Jonas Himmelstrand

Den hemliga trädgården


Förra sekelskiftets litteratur för barn och unga uppvisar en förbluffande insikt om barns och ungas emotionella behov och vikten av anknytning. Strategier har tidigare skrivit om Heidi av Johanna Spyri från 1880. En annan bok i samma klass är Den Hemliga Trädgården av Frances Hodgson Burnett från 1909.

Bokens huvudperson är Mary som är född i Indien av rika brittiska föräldrar. Men föräldrarna bryr sig inte och hon växer upp omgiven av tjänstefolk som lyder henne helt. Mary är ett odrägligt barn. En koleraepidemi dödar alla, utom Mary, över en natt. Soldater hittar Mary och hon får åka till sin farbror i England.

Farbror Archibald Craven är änkeman på ett stort gods där tiden verkar ha stannat sedan hustrun dog vid sonens födelse för tio år sedan. Sonen Colin är nu en sjukling som hålls gömd, oälskad av sin far. Colin styr tjänstefolket med järnhand genom brutala vredesutbrott.

När Mary kommer till godset blir hon omhändertagen av kammarjungfrun Martha. Farbror Craven gör klart för Mary att hon får mat och husrum men att han inte kommer att bry sig om henne. Martha, däremot, bryr sig om Mary trots Marys avvisande personlighet. Mary lär känna Marthas yngre bror Dickon, ett riktigt naturbarn fylld med livsglädje.

Så småningom får Mary veta att det finns en hemlig trädgård som ingen besökt sedan fru Craven dog. Hon upptäcker även att de mystiska skriken kommer från hennes kusin Colin. Mary hittar Colin och i deras relation löses dramat.

Den hemliga trädgården tjänar det dubbla syftet som vuxenlitteratur och samtidigt en utmärkt bok att läsa för en 9-12 åring. En bok med ett lyckligt slut som berör.

Läs mer på www.strategier.se/671.html


Den hemliga trädgården, av Frances Hodgson Burnett.
B Wahlströms förlag 2010. ISBN 9789132158438. 240 sidor.


© 2012 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN