Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 622, den 30 november 2009

Recensionen

En Bra Dvd

sedd av Jonas Himmelstrand

Relationship Matters


Relationship Matters är en välproducerad dvd med Dr. Gordon Neufelds banbrytande synsätt på unga människors lärande och utveckling i form av ett fängslande föredrag stilrent inspelat på Vancouvers Chan Centre for the Performing Arts. Dvd:n är på engelska utan textremsa, men tempot är måttligt och uttrycket starkt.

Detta är ingen ny metod, säger Neufeld, detta är sammanhanget i vilket fostran och lärande sker. Nyckeln är relationen. När vi får relationen att fungera, då underlättas jobbet som lärare och förälder väsentligt, oavsett vilken sorts pedagogik eller barnuppfostran vi använder.

Den vuxne behöver inta en vuxenroll gentemot barnet eller tonåringen, säger Neufeld. Men förhållningssättet måste vara baserat på stor lyhördhet och känslighet för att relationen ska hålla och växa. Som vuxen behöver man inte ha svaret, man behöver vara svaret på sådant den unga människan ännu inte förmår.

En ung människa behöver en emotionellt trygg bas – en trygghet som kan tas för given. Det är grunden för allt engagemang och all framåtskridande energi. Vuxna krävs för att ge denna trygga bas, de jämnåriga kompisarna kan aldrig ersätta vuxna. Självständighet kan aldrig pressas fram, den kan bara växa av sig själv från den känslomässigt trygga basen.

Att mogna till vuxen kräver anpassning, vilket i sin tur kräver sårbarhet, ett mjukt hjärta och tårar, berättar Neufeld och förklarar med neurobiologi. Men om sårbarheten går förlorad av för hög känslighet eller av för mycket separation, skam eller rädsla så får vi aggressivitet istället.

Alla med relationer till unga har något att hämta, såväl lärare som föräldrar. Glöm super-nannyn och snabbfix-metoderna. Se istället Relationship Matters.


Relationship Matters – Two hour presentation on the challenges
of parenting and teaching today’s children, med Gordon Neufeld. 120 min.


© 2009 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN