Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 613, den 15 juni 2009

Recensionen

En Bra Dvd

sedd av Jonas Himmelstrand

Heidi


En del skrifter från 1800-talet känns mer aktuella idag än vad de gjorde i industrisamhället. En klassisk barnbok som blivit film är Johanna Spyris Heidi från 1880. Den svenska översättningen är utgången, men däremot finns en utmärkt ny film med Max von Sydow i en huvudroll.

Det är en fantasieggande insikt att Heidi skrevs innan Sigmund Freud uppfunnit psykoanalysen och långt innan John Bowlby formulerat anknytningspsykologin. Ändå lyser de psykologiska insikterna starkt igenom i Heidi. Frågan är om de kunde göras så tydliga idag.

Berättelsen handlar om den nioåriga föräldralösa flickan Heidi. Hon har omhändertagits av sin moster, som dock ledsnat på omsorgen och överlämnar Heidi till hennes farfar utan förvarning. Farfadern, mästerligt spelad av Max von Sydow, lever som en eremit högt upp i de schweiziska alperna och har kommit på kant med hela sitt lokalsamhälle. Han vill inte ta emot Heidi, men mostern går utan Heidi. Farfadern öppnar dock sitt hjärta snart och de kommer varandra mycket nära. Heidi älskar sin bädd bland halmen på vinden, naturen i bergen och getterna. Hon blomstrar som aldrig förr.

Efter en tid kommer dock mostern tillbaka och hämtar Heidi för att "sälja" henne till en rik familj som väninna till deras handkappade dotter. Den rika familjen har ingen mor, men en elak hushållerska. Flickorna blir dock goda vänner, men Heidi känner stark hemlängtan till sin farfar, getterna och bergen.

Berättelsen belyser snart sagt varje tänkbar mänsklig känsla och hur den kan tas om hand: glädje, kärlek, svek, girighet, depression, förlåtelse. Något bättre att titta på en regnig sommarkväll för både barn och vuxna är svårt att tänka sig.


Heidi, dvd regisserad av Paul Marcus 2005. Engelska med svensk text, 94 minuter.


© 2009 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN