Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på recensionsomslagNr 834, den 12 augusti 2019

Recensionen

En Bra Film

sedd av Jonas Himmelstrand

Self-taught


För fyra år sedan recenserade vi dokumentären Class dismissed – a film about learning outside the classroom av Jeremy Stuart. Nu har Stuart gjort en ny film om livet som vuxen för barn som inte gått i skolan, Self-taught – life stories from self-directed learners, som regel är de hemundervisade som barn. Detta ger en inblick i synsätt och livsval hos de som lärt sig fritt utifrån egna intressen – självstyrd inlärning – snarare än gått i skola.

Vi får möta sex unga vuxna i dokumentären. Berättelserna kommenteras av Peter Gray som forskat åtskilligt på självstyrt lärande vid Bostons universitet. Vi får även möta en lärare som tröttnade på lärarjobbet och startade ett slags privat gymnasium där han hjälpte hemundervisade barn bli antagna till högre studier.

Dessutom får vi besöka ett alternativt fritt utbildningscenter för elever som tröttnat på skolan. Centret är helt inriktat på självstyrt lärande, eleven kan gå på alla lektioner eller inga lektioner. Inga läroplaner och eleverna kommer och går som de vill. Den enda regelbundna aktiviteten är att träffa sin mentor för ett timslångt samtal en gång i veckan.

Peter Gray är övertygad om att moderna samhället vuxit ifrån det allmänna skolväsendet. Alldeles för många elever vet inte vad de vill, mår dåligt eller är stressade. Skola är helt enkelt fel miljö för många barn idag, menar Gray.

Detta är en dokumentär som berör, inte minst för svenskt vidkommande. Det blir så uppenbart att Sverige låst fast sig i en utbildningssyn som inte bara hindrar verkligt lärande för många elever, utan även får en del att må psykiskt illa. Detta drabbar tiotusentals elever varje år.

Samtidigt är den hoppingivande, vuxna är fortfarande en förutsättning för lärande och nya möjligheter finns. Se den!


Self-taught – life stories from self-directed learners, en film av Jeremy Stuart 2019. 77 minuter. Språk: engelska. https://selftaughtmovie.vhx.tv


© 2019 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN