Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 315, den 18 december 1995

Praktisk Pedagogik: Idéer och Tips

Utstrålning känns!

Många presentatörer vill ha en utstrålning som Ernst-Hugo Järegård samtidigt som det ska kännas lugnt och avslappnat som på en kaffebjudning i kroppen. Det är en omöjlig kombination.

Även om vi aldrig har som ambition att bli stora artister utan endast få något av magin i deras framföranden så kostar det på. Att tala inför grupp är ingen kaffebjudning! Det pirrar i kroppen, massor med känslor kommer fram, det är svettigt och intensivt. Om vi vill få fram vår utstrålning så måste vi börja med att acceptera att utstrålning känns!!

Svårigheten med att acceptera detta är att vi tror att vi ser ut som vi känner oss. Det är en stor AHA-upplevelse på våra kurser i presentationsteknik när kursdeltagarna ser sig själva på video och utbrister: Men det syns ju inte att jag kände mig nervös! Nästa AHA-upplevelse kommer när de ser att när de kände sig som mest nervösa så hade de ofta den mest intensiva utstrålningen. Läs sista meningen en gång till och begrunda. Du kanske inte blir en Ernst-Hugo Järegård av detta men det är en början i den riktningen.

Här är några praktiska tips för att få fram mer av din utstrålning:

  • Bli vän med din nervositet. Den ska inte bort eller tryckas ner utan den ska användas som en motor i ditt framförande. Höj rösten, ta ut gesterna lite mer, gå in djupare i känslan.

  • Var väl förberedd så att du inte har denna oro att handskas med också. Kom ihåg att förberedelser inte är till för att styra dig utan för att ge dig fler valmöjligheter.

  • Var inte orolig om det känns som att du inte duger. Att ha utstrålning kostar på och väcker ofta jobbiga känslor. Bli vän med dessa känslor för de hjälper dig att få fram ditt budskap.

  • När du har accepterat din nervositet så kommer du inte att säga "nervositet" längre. Du kommer att säga att "du laddar upp" eller att "du förbereder dig mentalt" vilket är precis vad du gör.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1995 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN