Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 263, den 30 augusti 1993

Personlig Utveckling: Idéer och Tips

Skriv en positiv dagbok

Jag blir ofta förundrad, på utbildningar och vid handledning, över hur lite vi erkänner våra framgångar, kvalitéer och talanger och hur oproportionerligt stor vikt vi lägger på våra misslyckanden, brister och svagheter.

Vi känner alla igen fenomenet. Frågan är bara: Om man verkligen skulle vilja göra något åt det för egen del, hur skulle man göra? Kan en Positiv Dagbok vara nå’t?

Enligt professorn i praktisk filosofi, Peter Koestenbaum så är en väl avvägd balans mellan att leva livet och att reflektera över livet en viktig ingrediens i all personlig utveckling. Den Positiva Dagboken är, i all sin enkelhet, ett sätt att dagligen fundera på livet på ett positivt sätt.

När jag träffade Mike Pegg första gången 1979 så föreslog Mike idén att varje dag skriva ner: "Fem saker jag har gjort bra idag" och "Två saker jag vill göra ännu bättre i framtiden". Jag provade och idén föddes till den Positiva Dagboken.

  • Skaffa en inbunden anteckningsbok i en stil som associerar till de positiva sidor av dig själv som du vill se mera av.

  • Investera tio minuter varje dag till att skriva på en sida i boken:
    5 saker jag tycker jag har gjort bra idag: och
    2 saker jag vill kunna göra ännu bättre i framtiden:

  • När du skriver de 5 sakerna så tillåt dig att gå in i känslan av framgång. Gå på samma sätt in i känslan av de spännande möjligheterna till växande när du skriver de två sakerna.

  • Efter några veckor kan det vara intressant att bläddra tillbaka i boken och ställa dig själv några frågor: Vad verkar jag vara nöjd med hos mig själv de flesta dagar? Kan jag använda mig av den sidan hos mig själv mera i mitt liv? Är det någon av de två sakerna som jag skulle gilla att lära mig mer om?

När du har skrivit klart din bok vågar jag påstå att du ännu lättare kommer att se positiva sidor hos dig själv och andra.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1993 Fortbildningsbrevet Strategier för Positiv PåverkanUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN