Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 243, den 28 september 1992

Praktisk pedagogik:┬áidéer och tips

Blås liv i ditt föredrag!

Säkert har du lyssnat på engagerande föredragshållare som haft stor utstrålning och påtaglig närvaro. Kanske har du önskat dig lite av den förmågan. Vi har alla förmågan, det gäller bara att hitta den. Det är dock inte genom att lägga till några yviga gester som vi får liv i våra föredrag. Magin trollas fram på andra sätt!

Konsten att göra ett levande föredrag är att VARA sitt budskap och föreläsa i nuet. Låter det mystiskt? Ja, det är inte så lätt att sätta ord på upplevelsen.

Nyckeln är att stänga av vår inre kritiker, den som värderar och censurerar det som vi tänker säga. Vi behöver släppa på kontrollen och lita på våra kunskaper.

När jag ger kurser brukar jag låta deltagarna presentera ett okänt tema utan förberedelser. Följaktligen måste de fantisera och improvisera. Därmed stänger de av den inre kritikern och föreläser i nuet. Nu kommer gesterna naturligt.

Du märker när du blir mer närvarande genom att koncentrationen i rummet ökar och allas blickar intensifieras.

Här är några idéer som kan hjälpa dig att upptäcka hur man föreläser i nuet:

  • Berätta något självupplevt som du fortfarande känner dig engagerad i eller berörd av. Berätta om dina minnesbilder precis som om du var i upplevelsen nu.

  • Hitta ett ämne som du kan utan och innan. Titta på deltagarna och tänk: Hur ska jag presentera detta för just dessa personer just nu? Öppna sedan munnen och låt dig själv tala utan att värdera.

  • Ge dig av på upptäcktsfärd inför publik med ett ämne som du kan. Följ dina associationer och använd de bilder och tankar som dyker upp i ditt medvetande.

  • Som alltid: övning ger färdighet. Är det svårt i början så döm inte dig själv utan öva vidare vid nästa föredrag.

När du märker att det börjar bli ovanligt tomt och tyst i huvudet när du ska börja undervisa så är du på rätt väg.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1992 Fortbildningsbrevet StrategierUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN