Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 800, den 15 januari 2018

En tankeväckande upplevelse…

Behöver man färdigheter i det digitala samhället?

Behöver man vara bra på något idag? Frågan väcktes när min dotter vunnit en sångtävling och som pris fått spela in en sång i en modern professionell studio.

Jag frågade studiomannen om dagens studiometoder med s.k. auto-tuning där datorn kan korrigera eventuell falsksång. Han berättade att det är rutin idag – allt ska vara perfekt. Efter att ha tillbringat en hel dag med att spela in en sång på tre minuter tänkte jag tillbaka på 1960-talets legendariska popskivor. Man läste om popgruppen som kom in i studion och spelade in tolv sånger till ett album på några timmar. Ingen digital teknik. Inga uppenbara fel. Takten stämmer och ingen falsksång värd namnet kunde höras – gruppen kunde faktiskt spela musik. Samtidigt känns den musiken mer levande och dynamisk på sätt man mer sällan hör idag. Någon musikalitet verkar försvinna i ettornas och nollornas värld.

Som amatörmusiker har även jag provat den digitala ljudtekniken där man kan göra utmärkta ljudinspelningar med små investeringar. Möjligheterna är oändliga, man kan spela in sitt eget ackompanjemang och i efterhand "rätta" de toner som inte kom riktigt i takt. Man kan programmera instrument att spelas utifrån digitalt samplade ljud, instrument man inte alls kan spela i verkligheten. Ackompanjemanget till min dotters sång hade studion gjort helt på dator.

Exemplen kan mångfaldigas. De som minns skrivmaskinerna minns frustrationen över att rätta fel. Detta innebar ett stort fokus på varje ord och varje mening. Mitt första dokument på en modern dator skrev jag 1985. Jag minns hur jag skrev på i pur glädje utan tanke på stringens – allt gick ju att rätta i efterhand. För att inte tala om bildmanipulation.

Vidare såg jag nyligen en biltävling där en racerförare tävlade mot en självkörande racerbil. Människan vann med knapp marginal. Behöver man några traditionella färdigheter i det digitala samhället? Hur påverkar bristen vår mänsklighet?

Vänliga hälsningar Jonas Himmelstrand

Läs mer på www.strategier.se/800.html


© 2018 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN