Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 439, den 27 augusti 2001

Positivt ledarskap: idéer och tips

Att lägga ribban rätt

Att umgås med barn ger många värdefulla pedagogiska insikter. Mycket som kan bli oklart och förvirrat med vuxna blir klart och tydligt med barn, t.ex att lägga ribban rätt. Lägger man ribban för högt blir det för svårt, tråkigt, frustrerande och därmed ingen inlärning. När jag ser på mina barn funderar jag ibland på hur många blunders jag gjort bland vuxna därför att jag lagt ribban fel.

Min tvååriga dotter kan vara mycket temperamentsfull. När hon är på dåligt humör har hon svårt att säga vad hon vill. Men tar vi henne i hand, ser henne vänligt i ögonen och frågar: "Vad vill du, Rebecka?" så ger hon ofta något ord som hjälper oss förstå vad hon vill. Det vore att lägga ribban för högt om vi inte gjorde denna lilla ritual för att uppmuntra henne att säga vad hon vill när humöret är nere. Resultatet blir då bara gråt och tandagnisslan. Att intuitivt gissa sig till vad hon vill fungerar ofta, men det är att lägga ribban för lågt. Varför prata när det räcker att skrika?

Den rätt lagda ribban ligger givetvis där den är en inspirerande utmaning som klaras med koncentration och energi. Framgång ger ny energi och självförtroende.

Mången frustration mellan vuxna bottnar i att vi inte vet var vi ska lägga ribban. Vi förväntar oss att andra ska klara samma ribbor som vi själva, medan de förmodligen klarar vissa bättre och andra sämre. Särskilt tydligt blir detta när förändringar ska genomdrivas. De som driver förändringen förstår vad det handlar om och har den rätta motivationen. Då är det lätt att lägga ribban för högt.

  • Bäst är ofta att fråga: "Var tycker du att vi ska lägga ribban?" eller "Vilket stöd behöver du för att klara ribban?"

  • Människor är olika på så många sätt; motivation, sätt att se på världen, gillar och ogillar vissa saker, värderingar.

  • Varje gång vi lägger en ribba så växer vår erfarenhet och vår visdom. Vi blir allt bättre på att lägga ribban rätt, något som gör alla till vinnare.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 2001 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN