Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 368, den 4 maj 1998

Ett tankeväckande exempel…

Samarbete lönar sig!

En musiker jag känner, en skicklig klassiskt skolad gitarrist, ville köpa en ny gitarr. Han hade hört talas om en by i Spanien som tillverkade fina gitarrer. Han berättade för mig om besöket i byn. Det var en sedelärande upplevelse.

Det fanns gitarrbyggare överallt i den lilla byn. Vår vän, musikern, visste av erfarenheter från tidigare inköpsresor att det troligen bara fanns en gitarr av absolut toppklass i byn. Svårigheten var att hitta denna gitarr eftersom gitarrbyggarna konkurrerade stenhårt och inte ville tappa en presumtiv kund till en konkurrent. I den här byn var det dock annorlunda.

På måfå gick han in till den första gitarrbyggaren han såg. Denne plockade omedelbart fram en fantastisk gitarr i absolut toppklass. Gitarren skulle mycket väl kunna vara byns bästa. Var detta bara tur, eller? Sedan hände något märkligt. Gitarrbyggaren erbjöd sig att visa honom runt till de andra gitarrbyggarna i byn. De gick från den ena gitarrbyggaren till den andra. Efter en lång dag hade vår vän hittat inte mindre än tre gitarrer av absolut toppklass i byn.

Han började fråga hur det hela hängde ihop. Han fick då höra att byns alla gitarrbyggare för några år sedan hade gjort en överenskommelse att berätta alla sina yrkeshemligheter för varandra och på så sätt inspirera och stimulera varandra att utvecklas vidare. Många ryser vid tanken att dela med sig av sin surt förvärvade kompetens. Men i den här byn blev resultatet att alla byggde bättre gitarrer än tidigare och alla gjorde bättre affärer. Några var fortfarande bättre gitarrbyggare än andra men alla hade vunnit på överenskommelsen.

Någon vis man har sagt: Om man vill behålla sin kunskap så måste man ge bort den. Det kan låta som en motsägelse men vi ser här att det ligger mycket i det påståendet.

Nå, hur slutade historien? Jo, vår vän reste hem med tre nya gitarrer i bagaget.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1998 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN