Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 356, den 3 november 1997

Personlig utveckling: idéer o tips

Hitta ditt framgångsmönster

Vi ser det ofta som tillfälligheter att vi har lyckats med något, att vi har varit modiga eller framgångsrikt tagit oss igenom något svårt. När vi tittar lite närmare så ser vi ofta en strategi eller ett mönster bakom hur vi har uppnått våra framgångar. Att bli medvetna om våra framgångsmönster kan hjälpa oss med framtida framgångar.

Här är en övning för att hjälpa dig hitta ditt framgångsmönster. Lista 1-3 specifika situationer från några av följande rubriker: 1) Saker jag har lyckats med i mitt liv. 2) Situationer där jag varit modig och vågat. 3) Jobbiga perioder som jag kommit igenom framgångsrikt.

Gör den här övningen gärna tillsammans med en arbetskamrat eller en god vän. Berätta om en eller flera av situationerna som du har listat ovan.

  • Berätta vad som hände från situationens födelse till dess avslutning. Berätta i detalj med alla sinnen, vad som hände, vad du såg, vad du hörde och vad du kände. Din väns uppgift är bara att lyssna uppmärksamt på dig och göra det lätt för dig att berätta. Du kan också skriva ner hela din berättelse för dig själv.

  • När du har berättat eller skrivit färdigt, sätt dig ner och tänk igenom vad det var som du gjorde. Hur bar du dig åt för att lyckas? Vilka beslut fattade du? På vilket sätt fick du stöd? Vad gjorde du när det var som jobbigast? Hur övervann du dessa svårigheter?

  • Lista sedan fyra punkter som var avgörande för din framgång. Ta ett stort papper och rita en bild på dig själv i din framgångsrika situation och skriv ner de fyra sakerna du gjorde som var avgörande för att du skulle lyckas. Detta är ditt framgångsmönster. Du kommer att känna igen detta mönster som en stomme bakom många av dina framgångar.

  • Tänk nu på en situation i framtiden som du vill lyckas med. Tillämpa ditt framgångsmönster på den situationen och skapa en handlingsplan.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1997 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN