Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 523, den 16 maj 2005

En tankeväckande upplevelse…

Vilken är den bästa åldern?

Är det bekymmersamt att bli äldre? På en konferens nyligen där jag var en av deltagarna väcktes frågan av en annan deltagare. Man känner lite kroppsliga krämpor, man ser sämre på nära håll och känner att fr.o.m. nu blir det bara sämre.

Eftersom jag själv var åtskilliga år äldre än personen ifråga så visste jag inte riktigt vad jag skulle säga. Visst känner jag igen tankarna men tycker mig alltid ha sett personer, som är äldre än jag, som verkar leva i sina bästa år. Men man kan ju fråga sig vilken den bästa åldern är.

Man brukar säga att den enda person man kan ändra på är sig själv. Andra människor kan man uppmuntra, påverka, övertyga, manipulera och hota men några garantier för att de ändrar sig finns aldrig. Även om de skulle ändra beteende är det inte säkert de ändrar inställning.

På samma sätt är det med tiden. Den enda stund vi kan påverka är det innevarande ögonblicket. Varken gårdagen eller morgondagen har vi någon kontroll över. Det är dagen idag, som så många kloka tänkare har sagt, som är den dag vi har.

Din bästa ålder är idag, därför att det är dagen idag som du har överlägset bäst kontroll över av alla dagar i ditt liv.

Vi hinner inte göra varenda sak vi vill i våra liv. Möjligheterna idag är helt enkelt för många. Men det är inte heller det antal saker vi hinner göra som ger oss livsglädje. Det är hur stort engagemang vi har i de saker vi faktiskt gör. Vårt engagemang kan vi bara styra över idag. Engagemang utan stress ger förutsättningar för flow, den ultimata upplevelsen.

  • Du är idag den visaste, klokaste och mest erfarna upplagan av dig själv som någonsin skådat dagens ljus. Utgå ifrån att det just idag finns en ny möjlighet som aldrig tidigare funnits i ditt liv. Sök den och använd den. Gör detta varje dag.

Visst kan man tycka att vi skulle ha gjort det tidigare. Visst, men då hade vi inte insikten och modet. Visst kan man vilja skjuta det på framtiden. Visst, men då kanske vi inte har motivationen. Gör det bästa av dagen idag och du kommer att leva i din bästa ålder varje dag.

Fånga dagen! Jonas Himmelstrand


© 2005 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN