Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 503, den 14 juni 2004

En tankeväckande upplevelse…

Ett år med stenålderskost

En av mina mest lärande upplevelser under det senaste året har faktiskt med kost att göra.

För ett år sedan läste jag boken Välfärdens ohälsa, recenserad i nr 482. Jag hade då under ett drygt halvår försökt gå ner några kilon genom träning och mindre fet mat. Men jag tappade inte ett hekto.

Välfärdens ohälsa gav ett helt nytt synsätt utifrån ett arkeologiskt, antropologiskt och medicinskt perspektiv. Budskapet var att vi blir mer feta av snabba kolhydrater än av fett samt att kroppen är byggd för den kost som vi åt på äldre stenåldern.

På några dagar var jag igång. Alltså bort med alla snabba kolhydrater, socker, potatis, pasta, vitt bröd och ris. In med mer grönsaker och frukt samt normalt fettintag. Jag läste vidare och i boken The Zone angavs tydliga proportioner mellan protein, kolhydrat och fett: 30/40/30% av totala kaloriintaget vid varje måltid – långsamma kolhydrater förstås. Enligt The Zone skulle detta ge perfekt hormonell balans och högt välbefinnande. Självklart måste jag testa även detta.

Många goda effekter utlovades. Man skulle stå sig i fem timmar efter en måltid utan att känna sig sugen eller hungrig. Man skulle få ett jämnare blodsocker och därmed bättre koncentration och humör. Man skulle prestera bättre fysiskt – författaren till The Zone hade varit kostexpert åt det amerikanska simlandslaget. Slutligen skulle ens idealvikt så sakteliga infinna sig alldeles av sig själv.

Under första tiden med denna kost fick begreppet sockerberoende en innebörd. Jag minns mina suktande blickar efter den sockerkaka som en bekant bakade. Efter ett par veckor gick det över.

De goda effekterna infann sig. Mest påtagligt var, och det redan efter ett par dagar, att jag inte blev sugen på att äta något 2-3 timmar efter en måltid. Även tillfällig orkeslöshet under träning och blodsockersvängningar försvann. Ja, jag tappade mina kilon också, med råge. Nu ett år senare mår jag så bra att det är svårt att tänka sig att äta på något annat sätt.

Lycka till! Jonas Himmelstrand

Läs mer på www.strategier.se/503.html


© 2004 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN