Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 512, den 29 november 2004

Tips för att utbilda och informera

Vad är det första du säger i din presentation?

Det är ofta under de första sekunderna under en presentation som rampfebern eller nervositeten är på topp.

Många talare hanterar dessa första sekunder genom att lära sig de första meningarna utantill. Då kan all kraft läggas på att hantera sig själv, hålla skutan på rätt kurs, stå stadigt i stormen, eller hur man nu vill uttrycka sig.

Men om man nu gör sig omaket att lära sig de första meningarna utantill, vad ska man då säga för att göra en så bra presentation som möjligt?

Vi vill ju få med oss åhörarna så snabbt som möjligt. Vi vill väcka deras hjärnor. Vi vill inte tappa en sekund på bristande uppmärksamhet i början eftersom vi bara har en chans på första intrycket.

Vad ska vi säga allra först? Berätta vad vi heter? Inleda ämnet? Berätta om schema och tider? Fråga vad åhörarna vill lära sig? Allt detta är viktigt och hör hemma i början av presentationen. Men det är inte det viktigaste.

Börja istället din presentation så här: Berätta det mest intressanta, spännande, märkliga, häpnadsväckande, paradoxala med ditt ämne under den första minuten av din presentation. Därefter kan du berätta vad du heter, inleda ditt ämne, tala om praktiska saker och fråga vad åhörarna har kommit för att få höra.

När jag talar om presentationsteknik kan mina första meningar låta så här: "Vet ni vad människor är mest rädda för? (Konstpaus) Många tänker kanske på de hemskheter som försiggår på olika platser i världen. Men enligt en engelsk undersökning så kommer dessa först på andra plats. På förstaplatsen kommer att tala inför grupp. (Konstpaus) Jag heter Jonas Himmelstrand och ska berätta för er hur man lyckas med att tala inför grupp…"

Efter att ha hjälpt många kursdeltagare med detta så vet jag att varje ämne har sina första meningar som lyfter presentationen. Lyftet är rejält – ett av de enklaste sätten att förbättra din presentation.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 2004 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN