Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 401, den 22 november 1999

Personlig utveckling: idéer och tips

Måste man vara tacksam?

Det har förbluffat mig, under några mörka stunder i livet, att möta dem som haft det värre men ändå verkar lyckligare. Dessa personer verkar fokusera på vad de har snarare än på vad de inte har.

Begreppet tacksamhet är inte helt lätt att tala om. För många människor har det religiösa övertoner som en del känner sig främmande inför. Men man skulle lika gärna kunna säga att det handlar om gammalt hederligt positivt tänkande.

Tacksamhet handlar ju om att vara glad åt det som vi har i våra liv snarare än att ensidigt titta på vad vi inte har. För de flesta av oss kommer det troligtvis inom överskådlig framtid alltid att finnas de som har mer och de som har mindre. Det är alltså inte svårt att hitta sådant vi inte har men som vi skulle vilja ha.

Dagens intensiva mediasamhälle bidrar till att det är lätt att känna sig otillräcklig. Det finns alltid något vi borde lära oss, förändra, köpa m.m. Att titta på vad vi har och inte enbart se det som vi inte har kan bidra till att skapa lite frid i stressen. Denna frid kan hjälpa oss uppskatta livet mer och kanske hjälpa oss att se nya möjligheter. Möjligheter som annars döljs bakom den högvarviga vardagen.

Här är några tips för tacksamhet:

  • Inventera vad du har i ditt liv som är dina största glädjeämnen: familj, vänner, arbetsuppgifter, fritidssysselsättningar och ägodelar. Var så konkret du kan och skriv ner allt på ett papper. Berätta för dig själv att du är glad att du har detta – oavsett vilka andra bekymmer som tynger.

  • Titta på din lista och fråga dig själv: Vilka möjligheter ser du att få mer frid och glädje i ditt liv genom att öka engagemanget i det du är glad över i ditt liv?

  • Inspirerad av din tacksamhet fråga dig själv vad ett riktigt angeläget förändringsprojekt i ditt liv skulle kunna vara.

Måste man vara tacksam? Nej, måsten har vi tillräckligt av. Däremot så kanske tacksamhet kan göra vissa stunder i livet lite lättare.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 1999 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN