Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på skribenten Nr 836, den 9 september 2019

Opinionen

Varför skolplikt när skolan ej kan ge skydd?

Den senaste veckorna har bjudit på flera osannolika händelser bland våra unga.

SvD berättar om en 13-åring i Uppsala som mobbas och där skola, polis och socialtjänst står maktlösa och inget förmår göra. Familjen rekommenderas att flytta till en annan stad och detta är inte någon isolerad händelse, enligt SvD.

I skrivande stund berättas om en 12-årig flicka i samma stad som misshandlats rejält på väg hem från skolan av ett ungdomsgäng, ej straffmyndiga. Aftonbladet ger hjälpsamma tips: "5 tips för dig som är rädd att gå hem [från skolan]".

Intervjuad i SvD:s ledarpodd talar regionpolischef Carin Götblad på temat "Hur stoppar vi våldet?" om hur våldet har ökat rejält under de sista åren.

Götblad berättar att förutom skjutningar, organiserad brottslighet och stora grupper i samhällets utkanter så har våldsanmälningar av och mot barn och minderåriga ökat. Ofta börjar våldet med mobbning. Vår oförmåga att få bukt med den har resulterat i en normförskjutning. Föräldrar vill inte höra att just deras barn mobbar trots att det är deras ansvar. En enda mobbare kan skapa flera hemmasittare, stressade familjer och allvarligt våld. Så långt Carin Götblad i SvD.

Självfallet är det rätt att föräldrarna har ansvaret, men argumentet smolkas av det faktum att statsmakterna framhåller att från ett års ålder så gäller samhällets omsorg i förskola. Då blir det något motsägelsefullt att gräla på frånvarande föräldrar när barnen kommer i tonåren.

Dessutom måste man ifrågasätta rimligheten i statsmakternas försvar av skolplikten med hot om viten och socialtjänstingripanden för att tvinga barn till en skola som misslyckats med det mest elementära, att erbjuda skydd mot fysiskt våld. Socialtjänsten borde uppmanas att prioritera helt andra familjer än de som tar ansvar, inte bara för sina barns fysiska säkerhet, och utan även för sina barns utbildning genom hemundervisning.

Vänliga hälsningar Jonas Himmelstrand


© 2019 Utvecklingsbrevet Strategier för Mänsklig PotentialUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN