Strategier logo

Nr 450, den 4 februari 2002

Utöka din komfortzon – väx som människa!

Ett vanligt krav idag, i synnerhet från unga människor, är att få ett utvecklande arbete. För många är att växa och utvecklas t.o.m viktigare än lön och status. När man har en relativt hög levnadsstandard spänns givetvis bågen högre: Hur kan jag växa och bli mer av mig själv?

Det finns många sätt att växa som människa. Ett effektivt sätt är att vidga sin bekvämlighetszon eller komfortzon.

Vi är ju inte alltid bekväma med allt, eller hur? Vi undviker gärna jobbiga, olustiga och obekväma saker som konflikter, att tala inför grupp, svåra samtal, förändrade arbetsuppgifter m.m. Om vi istället tar utmaningen och t.o.m blir relativt bekväma med den så utvidgar vi vår komfortzon och många andra saker blir också lättare att göra – vi har vuxit som människor. Därmed inte sagt att allt som är obekvämt är bra saker att göra.

Några sätt för att utöka komfortzonen:

Gör det roligt. När vi är passionerat intresserade av något så vidgar vi ofta vår komfortzon utan att vi märker det. Vi är så att säga "bedövade av glädje" och märker inte att vi lämnat komfortzonen och upptäckt nya saker. Titta på hur barn lär sig. Nyfikenhet och upptäckarlusta väger mycket starkare än svårigheterna när de lär sig krypa, sitta, gå, prata, cykla o.s.v.

Förverkliga en dröm eller vision. Att se fram emot ett positivt resultat, att förverkliga en dröm eller vision kan ge kraft och inspiration att vidga vår komfortzon och göra sådant vi annars skulle undvika. Att gå till chefen och be om nytt jobb blir kanske mer överkomligt om jobbet du ber om är ditt drömjobb.

Bli vän med dina känslor. En tredje strategi är att bli vän med de jobbiga känslorna. Det underlättar när man t. ex ska tala inför grupp. Man behöver acceptera att det "känns" jobbigt i kroppen och bli vän med de känslorna. Med övning och tålamod går det.

Öva, öva och öva. Ett visst mått av disciplin är ofrånkomligt när vi ska utöka vår komfortzon. Vi blir inte fullärda på en gång, vi måste försöka många gånger. Att vidga sin komfortzon, lära sig spela ett instrument, tänka positivt eller överhuvudtaget bli riktigt bra på något kräver att man övar om och om igen, även när man inte ser något tecken på framgång – mycket obekvämt för många. Därför blir det lättare att växa om man gör det roligt, blir vän med att vara obekväm och/eller ser en vision man vill förverkliga.

Självfallet är det A och O att uppmuntra sig själv och bli uppmuntrad vid varje framgång. Ingen klarar allt första gången, men med tillräcklig övning kan vi alla göra mer än vi tror oss kunna.

Så nästa gång du närmar dig en obekväm uppgift, se nyfiket efter om du kanske kan finna en möjlighet att växa genom den.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 2002 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & Växa • www.strategier.se