Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 457, den 13 maj 2002

Avvikare är framtiden

När du hör ordet "avvikare" tänker du säkert på en person som lever långt ifrån samhällets normer, men jag skulle vilja att du tänker så här i stället: "Den personen är framtiden."

I Strategier har vi många gånger uppmuntrat våra läsare att ha en öppen och positiv attityd till nytänkare och innovatörer, så låt oss föra det här resonemanget vidare!

En artikel i tidskriften Fast Company av Ryan Mathews och Watts Wacker kartlägger förvandlingen av en avvikande idé eller en avvikande person – från utanförskap till att vara i utkanten av samhället – till att bli senaste trend och till slut högsta mode. Det som en gång var avvikande kan alltså bli en ny lönsam affärsidé.

Ett exempel är rockmusiken. Rock’n’rollen har sitt ursprung i afrikanska rytmer som följde med slavarna till Nordamerika. Den första förvandlingen ägde rum när dessa rytmer blev arbetssånger. Sångerna fann sin plats bl a i Söderns kyrkor och kom att mixas med musik från en annan "lägre klass" – emigranterna från Irland, Skottland och andra länder.

Elvis Presley hämtade sin berömda "Hound Dog" från den afroamerikanska aktrisen Willy Mae "Big Mama" Thornton, en storvuxen kvinna utklädd till man. Det sexuella budskapet i sången tonades ner i Elvis Presleys version. Det blev en ung vit sångare, som sjöng som en svart man, som förvandlade det som var i utkanten av samhället till mode. Detta i sin tur lade grunden till en helt ny industri: rockmusiken.

Och tänk bara på dagens tatueringar – hur de har utvecklats från avvikande beteende till mode. Att vara tatuerad är ett uttryck för tonåringens individualism i amerikanska förorter idag. Det finns knappt en idrottsman eller rocksångare som inte har en tatuering. Rötterna? Krigare från Söderhavsöarna var de som först dekorerade sina kroppar på detta sätt. Europeiska sjömän, som själva betraktade sig som utanför-samhället-medborgare, såg detta och var de första att ta efter. Soldater hemkomna från andra världskriget började anamma detta beteende som idag har blivit en del av vår vardag. Tänk på följande:

  • Uppmärksamma avvikande tänkande och beteende. Där kan du ana framtiden.

  • Tillåt och uppmuntra avvikande tänkande inom din organisation.

  • Se till att det alltid finns projektgrupper och arbetsgrupper som jobbar med något som inte direkt är nyttigt. Låt några få vara galna – med din välsignelse.

  • Ordna studiebesök till annorlunda platser och sök upp ovanliga och avvikande människor för att höra hur de resonerar.

Tiden mellan det som igår var avvikande och det som idag är trend har krympt. Gårdagens paria är morgondagens hjältar. På gott och ont!

Mathews och Wacker avslutar sin artikel med följande råd: "Sök upp en avvikande och bjud ut henne på lunch. Idag."

Smaklig måltid! John Steinberg


© 2002 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN