Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 507, den 20 september 2004

Uppmuntra självtillit – en kraft att räkna med

När ämnet uppmuntran kommer upp på ett föredrag eller en kurs säger nästan alltid någon: "Ja uppmuntran ger vi för lite av." Ofta tänker vi då på beröm och positiv respons. Men att uppmuntra självtillit kan vara väl så kraftfullt.

Jag fick själv erfara kraften i detta i en svår situation med min son som behövde hjälp med ett inlärningshandikapp. Vi föräldrar behövde personliga assistenter till vår son och i brist på dem gjorde vi allt själva och gick på knäna.

"Är det något vi kan hjälpa er med?" löd en käck fråga i ett mail från en kvinna på institutionen som handledde oss i träningen med vår son. I desperationen skickade jag ett långt mail om framgångar, motgångar, glädje och vanmakt. Kände mig lite förlägen när jag skickat mailet. Hur skulle vi kunna få hjälp via mail från USA?

Några dagar senare kom ett svar. Först beröm över vilket fantastiskt arbete vi utfört som föräldrar och vilka goda resultat vi nått. Sedan kom de rader vars innebörd etsade sig fast djupt i mig. De lyder i översättning ungefär så här: "Varje ny utmaning är en del av resan. Med din hängivenhet kommer du att framhärda. Din övertygelse kommer att hantera alla dessa utmaningar. Vi tror på dig."

Jag hade kanske väntat mig artiga lyckönskningar, medömkan eller detaljerade gör-så-här-tips. Istället blev jag uppmuntrad att tro på mig själv och min förmåga. Jag fokuserade på möjligheterna. Någon månad senare hade vi löst problemet.

Jag lärde mig mycket av detta. Det handlar om att hjälpa varandra att se våra möjligheter. Något som är svårt i mörka stunder. Det egna tvivlet lägger sordin på den förmåga man faktiskt har.

Dessa fyra meningar i ett mail för snart tre år sedan räckte för att lyfta mig. Alla kommer vi någon gång att hamna i mörkret och tappa tron på oss själva. Där kan vi göra en verklig skillnad för en kollega, medarbetare, vän eller bekant genom att hjälpa honom/henne återfå självtilliten.

Här är några tips för att uppmuntra andra att tro på sin förmåga:

  • I dessa svåra situationer finns ofta två saker givna. Dels engagemang, därför att det gäller någon som står oss nära. Dels ett mål, även om vi kanske inte alltid vågar sikta så högt som vi borde.

  • Nyckeln är att inte fastna i detaljerna. Här finns hängivenhet och målbild. Du kan inte se andra människors världsbild och de möjligheter som finns där. Däremot kan du hjälpa dem finna modet och att tro på sin egen förmåga.

  • Ju mer du själv upplevt din egen självtillit desto mer kan du ge till andra. Vi människor känner igen en sann övertygelse; det inspirerar och engagerar.

  • Varje människa som du lett över denna tröskel kommer att se många nya möjligheter under resten av sitt liv.

Säkert finns det någon i din omgivning som behöver din uppmuntran idag.

Lycka till! Jonas Himmelstrand


© 2004 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN