Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

Nr 540, den 6 mars 2006

Lev ett mer kreativt liv utan mål

Är uppsatta mål ett måste för framgång eller ett hinder för livsglädjen? Inte ens i Strategierredaktionen har vi lyckats enas om detta. Den amerikanske ledarkonsulten Stephen M. Shapiro har dock djupdykt i ämnet i boken Goal-Free Living – How to have the life you want now!

Shapiro berättar från egen erfarenhet både om vad han kallar för "målberoende" och ett "målfritt" liv. Målberoendet kostade honom ett äktenskap och fick honom att tänka om. I boken har han intervjuat 150 utvalda personer för att förstå det hela.

Författaren menar inte att vi aldrig ska ha mål. Men vi kan låta våra inre drivkrafter, vår passion och livsglädje styra vårt liv snarare än att tvinga på oss själva yttre mål, som ibland inte ens är våra egna. Ett målfritt liv är ett bättre liv, menar han.

Shapiro talar i boken om åtta hemligheter bakom ett framgångsrikt målfritt liv:

Hemlighet 1. Använd kompass istället för karta. Kartor visar den kortaste vägen mellan två platser. Men livet handlar inte om effektivitet utan om livsglädje. Därför är det viktigare med en känsla av mening och riktning i livet – en kompass – än med detaljerade planer – en karta.

Hemlighet 2. Lita på att du aldrig går vilse. Det är lättare att gå vilse med mål än utan mål. Om du utan mål följer din passion och livsglädje kan du aldrig gå vilse i livet. Däremot kan du gå vilse med mål som utestänger andra möjligheter i livet.

Hemlighet 3. Möjligheter knackar på ofta, fast försiktigt. Om vi fokuserar på mål så kan vi missa en mängd intressanta möjligheter som livet bjuder på under tiden, både inifrån oss själva och i omvärlden.

Hemlighet 4. Önska det du har. Bry dig inte om vad andra har. Lev i nuet. Uppskatta ditt liv nu eller ändra på det, men stanna inte i olycklig obeslutsamhet. Gå upp varje morgon och gör en inventering av vilket fantastiskt liv du har.

Hemlighet 5. Leta efter äventyr. Shapiro föreslår t.ex. en kurs i improvisationsteater för att vidga vår tankevärld. Allt som utökar vår repertoar av upplevelser berikar vår kreativitet, säger han vidare med ett citat av Apple-chefen Steve Jobs.

Hemlighet 6. Underhåll ditt nätverk. De flesta idéer och projekt kommer att behöva andra människors hjälp. Spontana kontakter med andra är också värdefulla för att hjälpa oss att tänka i nya banor.

Hemlighet 7. Erkänn dina begränsningar. Stå för dem. Använda dem på ett positivt sätt till din egen fördel.

Hemlighet 8. Ha distans. Häng inte upp dig på slutresultatet. Gör ditt bästa, ha roligt och låt det vara med det. I regel ger detta den största framgången, målfritt.

Shapiros bok andas samma livsglädje och inspiration som filosofin han beskriver med många starka exempel. Engelskan är inte svår. Goal-Free Living ger en rolig, energisk och inrestyrd nystart för alla som vill förändra ett av mål alltför inrutat liv.

Lycka till! Jonas Himmelstrand

Bokinfo på www.strategier.se/540.html


© 2006 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN