Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 752, den 2 november 2015

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Vi bara lyder


Arbetslinjen är ett omhuldat begrepp i svensk politik. Arbetet sägs vara grunden för att lära och växa som människa. Sociologen Roland Paulsen har i boken Vi bara lyder forskat på Arbetsförmedlingen och ifrågasätter därigenom hela arbetslinjen och vår syn på arbete. Det är en skarpsinnig analys med exempel där man inte vet om man ska skratta eller gråta.

Roland Paulsens första möte med Arbetsförmedlingen är som arbetslös efter att ha doktorerat i sociologi. Mötena väcker hans intresse och i ett senare forskarjobb väljer han att göra ett forskningsarbete på just Arbetsförmedlingen, en jättelik organisation med 13 500 anställda och 72 miljarder i budget. När han introduceras på kontoret han ska studera så svarar en medarbetare direkt på frågan om vad de gör: "Vi bara lyder", därav bokens titel.

Boken beskriver Arbetsförmedlingens förvandling från att förmedla arbeten på 60- och 70-talen till att bli en myndighet med fokus på att kontrollera de arbetslösas aktiva jobbsökande – villkoret för att bli berättigade till a-kassa. Men med 400 000 arbetslösa och 40 000 lediga jobb är jobbsökandet ofta ett spel för gallerierna, menar Paulsen. Ändå är kraven på de anställda och de arbetslösa stenhårda med sjukskrivningar av personalen och uppgivenhet hos de arbetslösa.

Paulsen avfärdar också en rad myter om dagens arbete. Många jobb idag kräver mindre kompetens än motsvarande för några decennier p.g.a automation. Våra långa utbildningar är ofta rena sysselsättningsåtgärder eftersom jobben är få. Jobben är få därför att arbetet blivit så starkt rationaliserat på senare år.

Vi bara lyder väcker många tankar om dagens samhälle, allt utifrån en studie av Arbetsförmedlingen. Rekommenderas!


Vi bara lyder, av Roland Paulsen.
Atlas 2015. ISBN 978-91-7389-490-6. 192 sidor.


© 2015 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN