Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 750, den 5 oktober 2015

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Är svensken människa?


Är svensken människa? är en provocerande boktitel, men kommer från en artikel från 1940-talet om den svenska nationalkaraktären. Författarna och historikerna Henrik Berggren och Lars Trägårdh har i boken sökt de historiska rötterna till det svenska kynnet.

Artikeln från 1940-talet beskriver svensken som inåtvänd, trist, socialt handikappad och nöjd med att uthärda livet. Även om mycket hänt sedan dess så finns ett uns av sanning. Resultatet har blivit vad författarna kallar en statsindividualism som vill frigöra medborgarna från familjerelationer för att istället skapa en relation till staten. Hela det svenska välfärdssystemet – skatter, pensioner, barnomsorg och socialförsäkringar är uppbyggda efter denna statsindividualism.

Många menar att detta är resultatet av 1900-talets starka socialdemokrati, men författarna visar att ursprunget ligger mycket längre tillbaka i tiden än så. Svenska demokratiska regeringar har bara förvaltat ett historiskt arv. Mycket förenklat hävdar författarna att svensk demokrati vuxit fram ur relationen mellan kung och bonde, med aristokratin som gemensam fiende. När demokratin infördes övertog regeringen kungens roll och gjorde hela folket till bönder i bildlig bemärkelse. Sverige har aldrig haft någon frihetsrevolution av den typ som funnits i många andra av världens demokratier.

Boken publicerades första gången 2006. Denna nyutgåva har ett nyskrivet kapitel om kyrkans roll i sammanhanget.

Är svensken människa? är en absolut oumbärlig bok för den som vill förstå Sverige, dess politik och den svenska nationalkaraktären.


Är svensken människa?, av Henrik Berggren.
Norstedts 2015. ISBN 978-91-1-306881-7. 531 sidor.


© 2015 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN