Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 643, den 22 november 2010

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

I ett annat ljus


En ny bok av Karl-Erik Edris är alltid spännande. Jag har aldrig blivit besviken. Man undrar vilken ny vinkel han hittat, nu i den nya boken I ett annat ljus.

Boken tar avstamp i några självbiografiska kapitel som kastar en förståelsens ljus över hela Edris författarskap. Han berättar om barndomens starka mystiska upplevelser och om skolans och universitetets fullständiga oförståelse av dessa och hur han slutligen återfann den andliga upplevelsen. I resten av boken griper han sig an vår tids stora idékonflikt, den mellan religion, vetenskap och Gud.

Det finns ingen konflikt mellan tro och vetande, menar Edris. Däremot finns konflikter mellan olika sorters tro. Sedan visar han hur vetenskapen, i ambitionen att ge en allomfattande förklaring till existensen, skapat en tro; en tro på slumpen, meningslösheten och de själviska generna. Därefter visar han hur de traditionella religionerna sällan förmått hålla kontakten med ljuset levande, utan i hög grad förfallit till dogmer utan större förklaringsvärde för dagens existentiella frågor, och därigenom tappat i relevans.

Edris sofistikerade analys klargör tydligt hur ren vetenskap och ren tro aldrig står i konflikt med varandra. Problem uppstår när vetenskapen försöker vara religion eller religionen vetenskap. Människan behöver både vetenskap och tro.

Man tar av sig hatten för Edris knivskarpa analys och intellektuella hederlighet. Även en inbiten men intellektuellt hederlig ateist bör kunna respektera Edris hållning. Dessutom bör I ett annat ljus ge varje läsare, med minsta gnutta av transcendent eller mystisk upplevelse i bagaget, en mycket stor aha-upplevelse om livet, vart vi är på väg och framtidens förutsättningar. Rekommenderas varmt!


I ett annat ljus, av Karl-Erik Edris.
Edris-Idé förlag 2010. ISBN 978-91-631-7065-2. 269 sidor.


© 2010 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN