Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 725, den 25 augusti 2014

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Generation Ego


Såväl skolfolk, arbetsgivare som föräldrar vittnar om att något hänt med dagens unga, förutom psykisk ohälsa och fallande kunskapsresultat, även en slags ego-individualism. Journalisten Ana Udovic tar i sin bok Generation Ego ett ambitiöst grepp om frågan och med sin välgjorda research får boken sägas vara något av en milstolpe i dagens svenska samhällskritik rörande våra unga.

Bokens röda tråd är att dagens unga generation i allt högre grad visar narcissistiska tendenser. Detta inkluderar en verklighetsfrämmande grandios föreställning av sig själv, svårigheter att ta ansvar och acceptera egna tillkortakommanden, en oförmåga att ta kritik och en vana att skylla ifrån sig. Många unga argumenterar bortom rim och reson med lärare om sina betyg, och känner sig kränkta även av befogad kritik, skriver författaren.

Det blir uppenbart hur de narcissistiska tendenserna bidrar till skolproblemen av vilka även högskolan lider – det finns infödda svenska studenter som saknar de språkkunskaper som högskolan kräver.

Ana Udovic följer dagens unga generation från skolan, via gymnasiet och ut i arbetslivet. Även om författaren inte säger det rent ut så finns en dold röd tråd om hur dagens unga människa ska kunna skapa det liv de innerst inne önskar utifrån sina personliga förutsättningar.

Författaren lyckas även med ett synnerligen konstruktivt ifrågasättande av den i svensk debatt så omhuldade arbetslinjen.

Ana Udovic har gjort ett utmärkt journalistiskt arbete i Generation Ego. Man kunde önska sig en djupare analys av orsaker och åtgärder, men detta är ändå en synnerligen läsvärd samhällskritisk bok för alla vars arbete rör dagens unga.

Läs mer på www.strategier.se/725.html


Generation Ego, av Ana Udovic.
Ordfront 2014. ISBN 978-91-7037-745-7. 298 sidor.


© 2014 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN