Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 466, den 4 november 2002

Recensionsspalten

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Lugn och beröring


I boken Lugn och beröring tar författaren Kerstin Uvnäs Moberg, professor i fysiologi, ett nytt grepp på stress. Utifrån medicinsk forskning beskriver hon människans inbyggda lugn och ro-mekanism som aktiveras av hormonet oxytocin. Lugn och ro-systemet minskar blodtrycket, påskyndar läkning, håller oss friskare och neutraliserar stress.

Studiet av skadlig stress har ju ofta handlat om människans inbyggda och ofta otidsenliga kamp och flykt-mekanism.

En gemensam nämnare för många av dagens alternativmedicinska metoder är, enligt författaren, att de aktiverar lugn och ro-hormonet oxytocin.

Beröring förefaller vara det som starkast aktiverar lugn och ro-systemet, enligt författaren. Hon menar att den ökade individualiseringen med färre gemensamma vardagsaktiviteter och mindre tid med familjen minskat aktiveringen av lugn och ro-systemet i samma grad som stress, prestation och konkurrens ökat aktiveringen av kamp och flykt-systemet. I dagens samhälle har vi tappat balansen och många mår dåligt p.g.a. detta.

Författaren refererar till forskning som visar att både koncentration och inlärning förbättras av lugn och ro-systemet. Regelbunden massage på förskolebarn i samband med vilostund har visat sig ge lugnare, mer sociala och mindre aggressiva barn. Massage strax före en matteuppgift har visat sig underlätta lösandet!

Lugn och ro-systemet aktiveras även av allmänt goda relationer. Dessutom lugnar en person med en hög nivå av oxytocin sin omgivning, troligen via luktsinnet.

Lugn och beröring ger många helt nya insikter om begrepp som stress och avkoppling. Det är en viktig bok för alla.


Lugn och beröring, av Kerstin Uvnäs Moberg.
Natur & Kultur 2000. ISBN 91-27-07505-2. 216 sidor.


© 2002 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN