Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 282, den 30 maj 1994

Recensionen

En Bra Bok

läst av John Steinberg

Flow


En mycket uppmärksammad forskare inom beteendevetenskapen idag är den ungersk-amerikanska psykologen Mihaly Csikszentmihalyi vid Chicago Universitet. Är han möjligtvis 90-talets Abraham Maslow?

Csikszentmihalyi har gjort omfattande undersökningar av människor som upplevt sk flow eller "flöde" och försökt hitta gemensamma nämnare från kirurgen till bergsklättraren och bonden. Flöde beskrivs som en upphöjd upplevelse av välmående. Några intressanta kriterier på det som vi kallar positiva upplevelser:

  • Det är någonting vi kan slutföra.

  • Det kräver stor koncentration.

  • Uppgiften har klara mål, ger omedelbar feedback och har klara "regler".

  • Den upptar ens engagemang på ett sätt att man inte tänker på annat än det man håller på med för stunden.

  • Aktiviteten upplevs som en utmaning där man har en känsla av kontroll men samtidigt pressas till nya upptäckter, prestationer eller upplevelser.

  • Man tycks tappa bort sig själv i i aktiviteten men slutförandet leder ändå till en upphöjd självkänsla.

  • Tidsuppfattningen försvinner. Timmar känns som minuter, eller ibland tvärtom, en kort upplevelse rapporteras sträcka ut sig enormt i tid.

Kombinationen av dessa kriterier leder till en djup tillfredställelse och trots att mycket energi kan förbrukas tycks man känna stor glädje och nöje under och efter sitt engagemang.

Upplevelser av "flöde" kan uppträda på jobbet, i hemmet och på fritiden. Syftet med forskningen är att bättre förstå välmående och upplevelser av lycka.


Flow, av Mihály Csikszentmihályi.
Natur & Kultur 1993. ISBN 91-2702971-9. 348 sidor.


© 1994 Fortbildningsbrevet Strategier för Positiv PåverkanUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN