Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 525, den 13 juni 2005

Recensionsspalten

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Tid för barn?


De utmaningar som morgondagens Strategier-läsare kommer att stå inför kan delvis bero på hur de idag lever sina liv som småttingar. Kunskapen om anknytning och neurologi för de minsta barnen har ökat på senare år, vilket aktualiserat frågan om den bästa omsorgsformen. Fortfarande är det dock ett laddat ämne.

Miljöforskaren och socialdemokraten Per Kågeson har skrivit en intressant bok, Tid för barn?, om de små människornas situation med vetenskapliga referenser till många olika typer av forskning. Hela boken fokuserar på hur man ger små människor, 1–3 år gamla, de bästa förutsättningarna för sina framtida liv.

Kågeson visar att detta är en känslig ålder som klart skiljer sig från fyraårsåldern och uppåt. Anknytningen till föräldrarna är särskilt viktig under de första tre åren och dessutom är de små barnen mer infektionskänsliga. En del små barn på förskolan riskerar att få många penicillinkurer vilket ökar risken för allergier.

Författaren visar en oroande statistik över den försämrade psykiska hälsan hos 10–30% av dagens barn och ungdomar.

Små barn är i högsta grad individer, menar Kågeson, och det går inte att generellt säga vilken omsorg som är bäst för varje individuellt barn. En del små barn kan må bra i förskolan, men inte alla. Därför förespråkar Kågeson en större möjlighet för föräldrar att även kunna välja omsorg i hemmet för de minsta barnen, 1–3 år.

Tid för barn? ger en grundlig genomgång av många olika aspekter av de minsta barnens uppväxt och vad man vet om hur de påverkar deras framtida liv. Boken ger ovärderlig kunskap för alla som jobbar med barn men självklart även för föräldrar och blivande föräldrar.


Tid för barn?, av Per Kågeson.
SNS Förlag 2005. ISBN 91-7150-987-9. 283 sidor.


© 2005 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN