Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 514, den 10 januari 2005

Recensionsspalten

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Kärlekens läkande kraft


Kärlekens läkande kraft är en utomordentlig bok om nära relationers betydelse för hälsan. Den finns nu i svensk översättning. Vi skrev om den engelska upplagan i Strategier nr 470 och 476. Boken är skriven av hjärtläkaren Dean Ornish.

Ornish som forskat om kostens betydelse för att förhindra hjärtsjukdomar har också intresserat sig för nära relationers betydelse för att förhindra sjukdom i allmänhet och hjärtsjukdomar i synnerhet.

I Kärlekens läkande kraft har Ornish sammanställt en mängd forskningsrapporter om hälsa och kommit fram till en entydig slutsats. Kärlek och närhet betyder mer för vår fysiska, emotionella och själsliga hälsa än alla andra kända hälsofaktorer tillsammans. Kost, motion, rökning, stress, gener, läkemedel och kirurgiska ingrepp har sammantaget mindre betydelse för vår hälsa än goda relationer. Vill vi förbli friska är det alltså våra relationer, i synnerhet våra nära relationer, som vi bör ägna uppmärksamhet åt.

I bokens andra del refererar Ornish några mycket intressanta samtal med andra forskare; en fantasieggande diskussion som definitivt ligger i forskningens framkant och som försöker förklara kärlekens helande kraft.

Boken är naturligtvis ett viktigt inlägg i den svenska sjukskrivningsdebatten. Finns det inbyggda hinder i det svenska samhället som gör det svårare att upprätthålla goda nära relationer och därmed gör oss sjuka? Något att diskutera på jobbet.

Kärlekens läkande kraft är lättläst, inspirerande och har kraft att förändra vår syn på livet. Rekommenderas varmt till alla!


Kärlekens läkande kraft, av Dean Ornish.
Svenska Förlaget 2004. ISBN 91-7738-667-1. 288 sidor.


© 2005 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN