![]() |
||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
||
![]() |
![]() |
![]() |
Recensionsspalten En Bra Bokläst av Jonas Himmelstrand Välfärdens ohälsaAtt äta för att må bra är väl inte svårare än att äta lagad mat, frukt och grönsaker samt att försöka undvika fett, eller hur? Nej, enligt zoologen Lars Wilsson så äter vi inte idag mat vi är anpassade för. Hans bok Välfärdens ohälsa handlar om hur vi kan äta hälsosammare med en helt annan meny. Wilsson utgår från arkeologisk forskning på stenåldersmänniskor, antropologisk forskning på ursprungsbefolkningar och modern medicinsk forskning. Enligt Wilsson så levde människor länge på äldre stenåldern. De som klarade sig från olycksfall och infektioner kunde bli upp till 100 år gamla med helt friska tänder och blodkärl! Våra välfärdssjukdomar som högt blodtryck, hjärtinfarkt, diabetes och fetma existerade inte. Trots att det ibland fanns ett överflöd av föda. Välfärdssjukdomarna, eller det metabola syndromet som Wilsson kallar det, började sedan människan började odla spannmål för ca 10 000 år sedan. Sedan har de accelererat de senaste 200 åren med potatisen och raffinerade livsmedel som socker, vitt mjöl och polerat ris. Glöm matpyramiden eller tallriksmodellen, säger Wilsson. Framförallt bör vi minska på, eller helt undvika, s.k. snabba kolhyrdater som finns i socker, vitt bröd och vitt ris men även i majs och potatis. Enligt Wilsson är det de snabba kolhydraterna inte fett som gör oss feta. Det är en smula omvälvande att läsa Wilssons bok. Exemplen och de vetenskapliga referenserna gör den trovärdig. De antropologiska skildringarna är spännande att läsa. Du kommer inte att se på en svensk middagstallrik på samma sätt efter att ha läst Välfärdens ohälsa. Välfärdens ohälsa, av Lars Wilsson. © 2003 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & Växa • Utskrift
|
||
![]() |
![]() |
![]() |