Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 272, den 10 januari 1994

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Världens ovanligaste arbetsplats


Bokens författare Ricardo Semler är VD för industriföretaget Semco i Brasilien. Boken handlar om hur han som 20-åring tog över företaget från sin 70-årige far och på några år transformerade det från ett auktoritärt företag till det kanske mest demokratiska företag som hittills skådats. Samtidigt sexdubblades företagets storlek, produktiviteten nästan sjudubblades och vinsten femdubblades. Semco har blivit Brasiliens i särklass populäraste företag att arbeta på.

Hur gick detta till? En av mina första åtgärder, skriver författaren, var att avskaffa samtliga regler. Regler bara hämmar flexibiliteten och förstärker självbelåtenheten. Vi har inga regler och inte heller någon policy.

Det genomgående draget i hela organisationsförändringen är respekten för medarbetaren som vuxen ansvarskännande person. Men här är det ingen klyscha. Den är genomförd med en konsekvens som får en att baxna. Massor av etablerade "sanningar" ställs på huvudet.

Eller vad sägs om: öppna räkenskaper som varje anställd får titta i, medarbetare som bestämmer sina egna löner(!), fria arbetstider, fabrikskommitéer som fattar de löpande besluten, demokratisk omröstning – en man en röst – bland samtliga anställda vid viktigare beslut, medarbetare som tillsätter sina egna chefer. En strid ström av företagsledare från hela världen står i kö för att besöka Semco.

Boken är en mycket inspirerande läsning för varje eldsjäl och ett måste för varje VD, personalchef, utbildningsledare och alla andra som har minsta intresse av organisationsfrågor. Läs den nu!


Världens ovanligaste arbetsplats, av Ricardo Semler.
Liber-Hermods 1993. ISBN 91-21-60171-2. 308 sidor.


© 1994 Fortbildningsbrevet Strategier för Positiv PåverkanUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN