Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 501, den 17 maj 2004

Recensionsspalten

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Nonviolent communication


Nonviolent Communication är ett sätt att samtala, skapat av den amerikanske psykologen och psykoterapeuten Marshall B. Rosenberg. Han växte upp i en våldshärjad stadsdel i Detroit och intresserade sig för att hitta fredliga sätt att kommunicera. Rosenberg har utbildat människor och medlat i konflikthärdar världen över. Nu finns hela 35 års erfarenheter sammanfattade i Rosenbergs nya bok Nonviolent Communication.

Att med genuin empati avväpna varje form av aggressiv kommunikation – allt från irritation och höjda röster till hot om fysiskt våld – det är vad Nonviolent Communication handlar om.

Metoden baserar sig på att vi kommunicerar för att tillfredsställa våra behov av t.ex. respekt, kontakt och frihet. När andra blir arga eller går i försvar beror det i regel på att vi har uttryckt oss på ett otydligt sätt, enligt Rosenberg.

Boken lär oss steg för steg ett förhållningssätt där vi kan bibehålla vår medkänsla med andra och avväpna även dramatiska situationer. Vi får ett otal exempel ur verkliga livet på hur det hela fungerar. Helt klart är att om vi alla hade det förhållningssätt som Marshall Rosenberg förmedlar i denna bok så skulle vi ha en mycket bättre värld idag.

Varje person som bävar för svåra eller laddade samtal med medarbetare, elever, klienter eller familjemedlemmar får i Nonviolent Communication ett synnerligen användbart redskap. Det är en lättläst bok med många personliga exempel på dialoger samt övningsuppgifter. Det är en bok som ger både hopp, värme och glädje att läsa. Rekommenderas varmt!


Nonviolent communication, av Marshall B. Rosenberg.
Friare liv konsult 2003. ISBN 91-974639-0-6. 194 sidor.


© 2004 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN