Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 411, den 17 april 2000

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Stackars barn


Ofta när jag är ute på kurs och pratar vuxenpedagogik så frågar deltagarna om pedagogik för barn i hemmet, på dagis och i skolan. Man kan i deras frågor ana en oro över hur det står till med barns fostran och uppväxt i Sverige idag.

En som delar denna oro är den danske barnpsykiatern, Gideon Zlotnik. I sin nyutkomna bok Stackars Barn berättar han utifrån sin 30-åriga erfarenhet om hur det är att vara barn idag.

Lite tillspetsat menar Zlotnik att barndomen i princip har upphört. Barn bromsas alltför tidigt i sin spontana lek. De tvingas bli vuxna och ta till sig information som de inte är mogna för och avkrävs prestationer som de ännu inte klarar av. Detta innebär att barn stressas och 20 % av barnen i Skandinavien mår inte bra enligt barnpsykiatrisk forskning. De kommer att få svårigheter att klara sig i samhället som vuxna, enligt författaren.

Var finns det plats för det kaotiska och stökiga på våra välstädade och pyntade dagis, undrar författaren? Enligt Zlotnik har pojkar sin känsligaste period just i dagisåldern. Flickor har sin känsligaste period i tonåren när reklam och media översköljer dem med budskap om vikt och utseende.

Det historiska perspektivet beskriver Zlotnik så här: "Sett ur barnens synpunkt kan de senaste 100 åren betecknas som den tid då först landsbygden försvann, sedan papporna och nu har mammorna också försvunnit hemifrån."

Stackars barn beskriver ett annat synsätt av barns situation än den "politiskt korrekta". Allt är dock väl underbyggt med forskning och statistik. Alla som har barn eller jobbar med barn kan få andra perspektiv genom denna provokativa bok.


Stackars barn, av Gideon Zlotnik.
Tiedlunds förlag 1999. ISBN 91-88800-08-3. 179 sidor.


© 2000 Fortbildningsbrevet Strategier för människor & organisationer i förändringUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN