Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 575, den 22 oktober 2007

Gästrecensionen

En Bra Bok

läst av John Steinberg

Att följa sitt hjärta – i jantelagens Sverige


Så är den äntligen "född", Att följa sitt hjärta – i jantelagens Sverige, Jonas Himmelstrands livsbejakande verk om sin resa till insikt om livets mening, arbete, barn, familj och samhällets roll att underlätta eller hindra ansvar och utveckling.

Trots att boken är på drygt 600 sidor, så skulle den kunna vara ännu längre. När man ändå tar upp heta samhällsfrågor tycker jag att man kan ta allt på en gång. Jag skulle gärna sett mer om miljön, politiker och framförallt media.

Däremot gör Jonas upp med feminismen, arbetslinjen i svensk politik och givetvis det orättfärdiga skattesystemet som belönar de välbeställda som skickar sina barn till förskolan och straffar de mindre välbeställda som önskar ta hand om sina egna barn – bara dessa avsnitt bör väcka en kraftig debatt.

New age, samhällskritik, hälsofaktorer, personlig utveckling, hemundervisning, politik – ja, boken har nästan allt och trots sin längd är den lätt att läsa. Den är som en deckare – hur går det sen med Jonas och hans liv och tankar? Man måste bara läsa nästa kapitel också.

Jonas belyser betydelsen av Maslows behovstrappa i ett nytt perspektiv. Sverige är ett av få samhällen som skulle kunna ta språnget till personligt självförverkligande på samhällsnivå. Men är det vi, politiken eller svenska kulturnormer som sätter gränserna? Hur kan vi spränga dessa gränser för oss, för våra barn och för alla som vi arbetar tillsammans med?

Att följa sitt hjärta – i jantelagens Sverige ger spännande och positiva provokationer om hur vi kan växa som människor och samhällets roll i detta, vilket är bokens centrala budskap. Välkommen till en alldeles för kort bok på drygt 600 sidor.


Att följa sitt hjärta – i jantelagens Sverige, av Jonas Himmelstrand.
The Happy Company Publishing 2007. ISBN 978-91-975836-1-9. 613 sidor.


© 2007 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN