Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 701, den 17 juni 2013

Recensionen

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

Tyst


Människor är olika. I den nyutkomna boken Tyst tar författaren Susan Cain fasta på den kanske mest allmänt accepterade skillnaden: de introverta och de extroverta. Cain för de introvertas talan, därav undertiteln: …de introvertas betydelse i ett samhälle där alla hörs och syns.

Vi har många benämningar på introverta, berättar Cain. Vi kallar dem inåtvända, högkänsliga eller orkidé-barn. Hon belyser hur introverta har en avgörande roll i all mänsklig utveckling. Många av historiens främsta inom konst och vetenskap har varit introverta. Samtidigt är västvärlden idag en högst extrovert kultur där introverta har svårt att synas trots i många fall större kunskap och mer genomtänkta förhållningssätt.

Mänskligheten består till 20-50% av introverta, något som går att identifiera ända ner på neurologisk nivå. Gissningsvis är många av Strategiers läsare introverta; eftertänksamma, reflekterande och söker en förståelse på djupet. Cain ger alla introverta en rejäl upprättelse och ger samtidigt tips på hur de kan överleva framgångsrikt i en extrovert värld.

Boken presenterar en lång rad forskning om hur introverta lär sig och utvecklar sin särskilda potential. Hon ger exempel och visar på skillnaderna mellan den extroverta europeisk-amerikanska kulturen och den introverta asiatiska kulturen samt dess uttryck i skola och arbetsliv.

Alla har glädje av att läsa Tyst. Kunskapen om introverta är av stor betydelse inom såväl skola som arbetsliv, familjeliv och samhälle. Extroverta kan börja förstå de introvertas unika bidrag och hur de fungerar. Introverta börjar förstå sig själva och sina speciella kvaliteter. Tyst är en mycket välskriven och läsvärd bok som rekommenderas varmt.


Tyst, av Susan Cain.
Natur & Kultur 2013. ISBN 978-91-27-13480-5. 413 sidor.


© 2013 Kunskapsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN