Strategier logo

Strategiers syfte är att inspirera växande till vår fulla mänskliga potential – i skolan, företaget, samhället och hemmet.

Utvecklingsbrevet

m10

bild på bokomslagNr 550, den 11 september 2006

Recensionsspalten

En Bra Bok

läst av Jonas Himmelstrand

mamma@home


Kvinnor står för nästan hela ökningen av sjukskrivningarna det senaste decenniet. Svenska barn och ungdomar mår sämst i Europa. Detta trots att Sverige är känt för sin jämställdhet och sin goda välfärd.

Rakt in i denna heta debatt vågar SvD-journalisten Elise Claeson komma med en okonventionell förklaring. Hon gör det i sin nyutkomna bok: mamma@home – det moderlösa samhället.

Flera av hennes argument är kända för trogna Strategierläsare: Att goda relationer är den viktigaste hälsofaktorn, att intimitetshormonet oxytocin neutraliserar stresshormoner och betydelsen av små barns anknytning för deras framtida psykiska hälsa. Detta och mer är nu samlat i en personlig och mycket välskriven bok.

Bokens kontroversiella men knappast orimliga budskap är att ohälsan ytterst har sin grund i hur vi ser på moderskap och mödrar i det svenska samhället.

Elise Claeson har själv kombinerat barn och arbetsliv på ett tämligen osvenskt sätt. Efter att ha varit jämställdhetsexpert(!) på SACO valde hon medvetet att bli hemmamamma efter att ha fått sitt andra barn. I tolv år var hon hemmamamma. Därefter läste hon på journalisthögskolan och påbörjade en ny karriär. Det är en vanlig modell i de anglosaxiska länderna men den är svårgenomförbar i Sverige med det svenska skattesystemet.

Det tar bara några timmar att läsa mamma@home. Den är mycket lättläst. Läsare förankrade i den traditionella svenska synen på jämställdhet får bereda sig på ett ovant perspektiv, men egentligen handlar det bara om en annan form av jämställdhet. För den som vill få en ny vinkel på att lära och växa inom området barn, familj och jämställdhet är mamma@home definitivt årets bok.


mamma@home, av Elise Claeson.
Prisma 2006. ISBN 91-518-4582-2. 144 sidor.


© 2006 Fortbildningsbrevet Strategier för att Lära & VäxaUtskrift


 

AKTUELLT

HEM

LÄS STRATEGIER

PRENUMERERA!

OM STRATEGIER

KONTAKTA OSS

LÄNKAR

LOGGA IN